"Вносът на работници" или защо Домуса не е никакъв капиталист

Идеята на така наречените "български работодатели" за внос на чужди работници е напълно несъстоятелна. Нещо повече - тя издава колко несвързани с реалния бизнес процес са тези "работодатели" и как нямат нищо общо с пазарната икономика. Те са просто лапачи на държавни пари, които си вярват, че са станали "капиталисти".

Нека ви обясня защо.

В момента средната заплата е около 800 лв. Чисто след данъци. Тази заплата буквално за нищо не стига. Но друго е по-важно. Това е заплата, с която евентуално може да се оцелее, САМО АКО ИМАШ ЖИЛИЩЕ И ВСИЧКО ДРУГО ТИ Е УРЕДЕНО. Само тогава можеш да гърчиш на 800 лв. и да плащаш единствено текущите разходи.

Действително много българи приемат тези условия. Това създава една изкуствена работна сила, която се издържа от 2 източника - мизерната заплата, и наследството от миналото (социализма) под формата на недвижими имоти, и уредени условия за живот.

Хипотетични "външни работници" просто не могат да влязат в тази схема. Човек с 800 лв. заплата, ако е чужденец, просто няма как да оцелее тук. В София само боксониера в краен квартал вече е 350 лв. месечно. Без да броим парно, ток, вода и всякакви други монополни дерачи. Най-евтиният градски транспорт е 50 лв. за месечна карта. Като се включи всичко това,  от 800 лв. "чисти", на човека я му останат, я не - 200-300 лв. За храна, облекло, социален живот и пр. За семейство и деца изобщо не говорим.

Е, кой ще дойде да работи тук? Кой ще дойде да робува на Домуса, Прокопиев и другите велики "работодатели", дето мрънкат, че нямали кадри?

Реално, ако ще се наемат чужди работници, към заплатата им следва да се добави минимум жилище, консумативи и транспорт. Ако има и семейство - по-голямо жилище. Т.е. едно 500-600 лв. минимум следва да сложи Домусът към щедрите 800 лв. сега. И дори в този случай, въпросният чужд работник просто ще изравни стандарта на мизерстващия българин с апартамент от бай Тошо. Дори в този случай, дали ще има кой да "копа"? 

Българските работодатели са много далеч от реалния свят. Те живеят на трудов пазар, на който все още временно има резерв от работна сила, която си е уредила живота в миналото. И сега де факто го субсидира с по-евтин труд. Този псевдо-бизнес приема това за нормално, и изобщо не знае истинската цена на труда. И накрая мрънка на държавата да му внесе негри или украинци примерно. Ама то под минимума пари за съществуване, и такива не могат да се намерят. Ще дойдат само за визите, и за да избягат после в Германия. Кой легално, кой нелегално.

Може би проблемът на България са псевдо-работодателите, които са награбили нещо държавно, сега рентиерстват, и много говорят. Нямат предприемачески умения, и не могат да продават - нито у нас, нито в чужбина. За такива бутафорни фирмаджии, може и минималната заплата да изглежда висока...

Добри Божилов
16.06.2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates