„Фалшивите“ новини са всъщност забранените истини… Истерията е от истинските фалшификатори…

Резултат с изображение за фалшиви новини

Въпросът с „фалшивите новини“ се превръща вече в абсолютна истерия, някакъв вид паника и отчаяние на старите медии, губещи влияние, и понякога – превръщащи се в откровена смешка. Трудно прикритата злоба на водещи и медийни собственици срещу така наречените „фалшиви новини“ съвсем ясно очертава истинската същност на хората, които доскоро имаха монопол над това какво ще гледаме и слушаме, и доста успешно го осребряваха. Но тази статия не е за старите медии, тя е за новите. И ще се опита да отговори на въпроса „що за нещо са фалшивите новини“.

Ако разгледате няколко такива сайта, свалите всички новини от например последната седмица, и ги проверите „буква по буква“, ще стигнете до изумителен резултат. Между 80 и 90% от новините са… съвсем истински. Не са фалшиви. Когато аз лично установих този факт за собствения си сайт („Гъдел Нюз“), останах дълбоко разочарован. Провалът беше пълен. В сайтовете са фалшиви новини е пълно предимно с истински новини.
Защо това е така? И каква е истината за фалшивите новини? И защо тази „фалшиви“ сайтове вече имат по-голяма аудитория от старите медии?
Вероятно очаквате някакъв високотехнологичен отговор, свързан с линкове, Гугъл, Фейсбук, трафик, SEO и пр. Но не. Отговорът е съвсем тривиален, и е един и същи от хилядолетия. Фалшивите новини са атрактивни, не защото са фалшиви. А защото носят „забранената истина“.
Големият проблем на традиционните медии не са фалшивите медии. Големият проблем са самите традиционни медии, които са си наложили автоцензура и определени правила на публикация, които отделят едни теми от други. Старите медии вече не са медии, те нямат най-важното – медийната свобода. Вместо това те са станали проводници на определени интереси и ценности, и всичките им съобщения са в строги рамки.
Така обаче обективната истина остава извън тях. Огромни области на познание и информация се оказват забранени, или поне брутално ограничени. И народът, търсейки истината, просто намира други канали. Много е важно да се уточни – силната на „фалшивите новини“ се състои в това, че народът търси ИСТИНАТА. И те му я дават. И това се случва и повтаря непрекъснато в историята. В тоталитарните времена много силно избуяват… вицовете. Във времето на турското робство много силно избуява народният фолклор. За злините на турците се пее в песните. В първото ни царство пък развалата сред духовенството ражда ересите – богомилството например. А в края на 18 век, в Англия журналисти и карикатуристи са арестувани, заради… шеги с краля. Това ги прави още по-известни, и за да се овладее ситуацията кралят просто ги пуска на свобода…
Точно същото се случва днес и с „фалшивите новини“. Те злобно и завистливо са наричани „фалшиви“ от страна на официозните медии, които са станали част от олигархията, лапат от народния залък, дебелеят, и им е удобно да обслужват само „законните“ тези и да съобщават официалните истини. Но в тях фалшивото е символичен дял, просто защото много повече трафик и посещения носят… истинските новини. Истинските, но забранени, новини.
Нека дам няколко примера.
В официозните медии е абсолютно забранено да се обсъжда темата за излизане на България от ЕС. Това е абсолютна ерес, забранено, погрешно, това е нещо, над което не трябва дори да се мисли. България е в ЕС, това е за вечни времена, ЕС е безпогрешен, атлантизмът е неотменим.
Само че – просто не е така. ЕС е човешко творение, и се оказва – от доста глупавите творения. Грешките на ЕС са в пъти повече от правилните му решения. ЕС се разлага и разпада. И това логично поставя въпроса „до кога ще стоим в ЕС, има ли алтернатива“? Забележете, това е само въпрос, тема за дискусия. Не е сигурно, че крайният резултат ще е излизане от ЕС. Но тази тема е… забранена. Тя просто не се обсъжда. Това е крайно недемократично, то е по същество цензура и тирания. В опит да се спаси ЕС, се забранява дори да се говори срещу ЕС.
Но обективната реалност, извън официозните медии, е съвсем различна. Дори в момента, въпреки тоталната забрана на тази тема, между 30 и 40% от народа вече е позитивен към напускане на ЕС. Това е огромна аудитория. И ако тя не получи дебат и честен сблъсък на тези в официозните медии, ще го потърси другаде. Намира го в… изданията за фалшиви новини. Всъщност те не са фалшиви. Темата за ЕС е съвсем актуална, тя е ИСТИНСКА. Просто на едни места е забранена, а на други – разрешена. Автоцензурата на официозните медии оставя тази част от пазара на не-официозните.
Друга тема – също брутално забранена, е тази за хомосексуалната култура. В момента е наложен един шаблон кое е добро, и кое е лошо. Той е спуснат като задължителен и се прокарва. Алтернативно мнение не е позволено. Забележете – не говорим тезата „анти-гей“ да бъде наложена, нито да се преследват хомосексуалните. Говорим за това изобщо да има дебат, и за това да обсъдим до къде може да стигне сексуалната свобода. Говорим за правото да говорим.
Нямаме това право. Гей-културата е приета и одобрена, всички ще се съобразяват. Всяко друго нещо е „враг на демокрацията и свободата“. Въпросът не подлежи на обсъждане, той подлежи само на прилагане.
Е, само че 95% от народа не е на това мнение. И след като темата я няма в официозните медии, тя се появява другаде. В медиите за „фалшиви“ новини. Апропо, говорим не само за България. И на запад народите са преобладаващо срещу гей-културата. И там медиите са завладени от политическата коректност и „добрия език“. Резултатът – и там се четат апокрифни сайтове, които имат по-голяма посещаемост от CNN.
Трета много атрактивна тема за „фалшивите сайтове“ е Русия. Отново абсолютно забранена посока на мислене. Русия е лоша, тя е враг на атлантизма, това е решено, нищо друго не може да се говори. Само че народът знае, че не е така. И търси своята информация. При 80% русофили в България, това официозните медии да не допускат позитивни новини за Русия, е форма на самоубийство. А нишата се запълва от „фалшивите новини“.
Разбира се, има и много други теми. Но дори само тези 3 илюстрират чисто пазарния механизъм, който стои зад „фалшивите сайтове“. Просто има огромни области на познание и информация, от които официозните медии са се отказали. Или дори водят война с тях. Логично, в тази ниша, навлиза нещо друго. Интернет и социалните мрежи само го улесняват. Но то би възникнало и без тях – чрез фолклор, ереси, забранени книги и пр.
Към настоящия момент, медиите за „фалшиви новини“ просто нямат нужда от фалшиви новини. Затова и те не са фалшиви. Към настоящия момент, гладът е за истината, която е потъпквана и мачкана, в името на някакъв очевидно глупав неолиберален модел, който се опитва да завземе света и да подчини всичко. Фалшивите новини показват как този модел се проваля в „медийната част“ от настъплението си. Той си настъпва, подкупил е официозите, създал е каста от журналисти-лакеи, които го обслужват, затънали в разкош. Само че паралелно възникна и избуя нова медийна среда, която прави тази прислуга излишна и безсмислена. Затова самата тя злобее, а неолибералното статукво е в паника, и не може да измисли как да се справи с истинската свобода. Защото фалшивите медии са именно това – те не са фалшиви, те са истинската свобода. Правото да мислиш, да търсиш фактите, и да си правиш изводи.
И накрая, нека все пак да съобщим и няколко фалшиви новини. Такива, които са доказано фалшиви, след последваща проверка. Нека ги видим, както и последиците, до които доведоха:
1.Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване – фалшива новина, тиражирана от водещи политици и от водещите медии, разтръбена от най-високо място – ООН. Фактите доказаха, че няма никакви подобни оръжия, а резултатът от убийството на Саддам е възникването на Ислямска държава, и избуяването на тероризма.
2.Босненските сърби убиха 80 мюсюлмани на пазар в Сараево. Последваха – въздушни удари срещу сърбите, и насърчаване на мюсюлманската страна. Впоследствие ООН доказа, че снарядът не е изстрелян от сърбите, защото те просто не са имали позиция в такава близост, че да го изстрелят.
3. (Тази новина е все още действаща и се ползва) Русия е нападнала Украйна и е окупирала Крим. Всъщност, Украйна е окупирана от западни марионетки, които не се поддържат от народа. Окупацията на Крим е неизбежна, за да се предотврати буквално кървава баня там между доминиращите руснаци, прииждащите укро-фашисти, и симпатизиращите на Запада „кримо-татари“. Крим нямаше да остане украински. Там 70% са руснаци. Но щеше да се превърне в една нова „Босна“, защото руснаците отдавна си бяха въоръжени, и също отдавна – бяха потискани. Вероятно не знаете, но те нямаха право да избират дори кмет на своя град Севастопол. Той се назначаваше от Киев. Защото е ясно кого биха избрали.
4.(Тази новина е все още действаща и се ползва) Източноевропейците са виновни за проблемите на Великобритания, те ни взимат работните места и вършат престъпления. Всъщност, източноевропейците работят като волове, плащат данъци и помагат на Великобритания. Проблем са заселниците от Пакистан и Индия, които не работят, живеят на помощи, и правят терористични актове.
Сега остава да зададем въпроса кой разпространяваше, или продължава да разпространява, тези новини? Това сайтовете за „фалшиви новини“ ли са? Ами то по времето на Босна и свалянето на Саддам, още дори нямаше такива сайтове? Кой разпространяваше тези новини? Кой продължава да ни промива мозъците днес?
Истината е, че фалшивите нови са нещо от типа: „Извънземните идват“, „Рептилите управляват“, „Тровят ни от въздуха със самолетите“. Има такива новини, но те не са точно фалшиви в днешното значение на понятието. Това са конспиративните теории, които винаги са съществували. После в Интернет се е появила и нишата за подобен тип сайтове, които никога не биха били опасни за официозните медии. Както книжките и малотиражките за извънземни никога не са били заплаха за „Ню Йорк Таймс“.
Но днес тези медии нямат нужда от конспирации, просто защото самата обективна реалност е една голяма неолиберална конспирация. Днес нишата е за самата Истина, и сайтовете за „фалшиви новини“ я заемат. Никога не може да съществува по-голяма ниша от тази за истината, когато е очевидно, че тя е прикрита. И именно истината плаши официозите, и затова ни наричат „фалшиви новини“. Не ги плашат извънземните или рептилите! Плаши ги Истината – за Русия, гейовете, ЕС, войната с терора и пр.
Истината избуява по хаотичен и неуправляем начин, и разклаща самите основи на „системата“. Затова и аристократичните и журналисти злобеят, а онези, които им плащат беснеят и се чудят какво да правят. Най-вероятно накрая ще измислят някаква тотална цензура. Което ще е последният куршум на самоубиството им. После обществото просто ще експлодира…

Добри Божилов
12.06.2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates