Бойко Борисов ще предизвика първата политически мотивирана емигрантска вълна от 30 години насам

Ако пълната доминация на ГЕРБ и Бойко Борисов в обществения живот продължи, въпреки очевидната загуба на доверие, това ще доведе скоро до нещо невиждано от десетилетия – десетки, може би стотици хиляди нови емигранти, но водени от политически мотиви. В страната клокочи страшно напрежение, то вече предизвика една революция, в момента се излива като огромен гняв във Фейсбук. Но въпреки всичко това, някак си „схемите“ все побеждават, и олигархичната групировка около Бойко Борисов, все се озовава на власт. А наглостта на средно и ниско ниво е невиждана – герберите се подиграват практически на всеки, надменни са и не считат другите за хора. Изправена през перспективата да изкара 15-20 години в подобна гротеска, средната класа ще започне да се изнася.

Тук трябва да уточня мотивите. Аз лично нямам причина за икономическа емиграция. Нямам нужда да карам такси или да бера ягоди в чужбина. Имам високо-квалифицирана професия с добър доход в България. Имам семейство, жилище, нов автомобил, както и перспектива професията ми да става все по-търсена.
Но въпреки това аз, и средата в която живея (други като мен), все по-сериозно се замисляме за емиграция. Абсурдно звучи, но мотивите са именно предимно политически. Не е липсата на пари. По-скоро е идиотската среда, в която се намираме, която става все по-идиотска.
Много хора просто не могат да търпят абсолютни житейски лузъри да се превръщат в държавни и общински ръководители, едри бизнесмени, и пред очите на всички да разграбват държавата. Дори не се крият, сякаш нарочно го правят, за да унижат нас – нормалните. Избиват може би собствените си комплекси с демонстрация на собствената си поквара. Но го правят…
Системата на Бойко Борисов не е нещо ново. Тя е класическата „диктатура на глупаците“. Т.е. вождът се огражда с глупаци и идиоти, защото само такива може да управлява (доколкото и той прилича на такъв). Резултатът от това е наистина стабилно управление и безоблачно бъдеще за вожда. Но е и пълна катастрофа за обществото, просто защото тези хора не са подходящи за работата, която им се възлага. Това е съвсем познат и изучен модел – случва се непрекъснато например в Средна Африка.
Трябва да признаем, че макар много от нас да са русофили, то влизането в НАТО и ЕС имаше известно позитивно влияние върху България. Факт е, че тръгнахме по някакъв стабилен път, в стабилни рамки и имаше предвидимост. Т.е. факт е, въпреки че аз лично не съм им фен, но правителствата на Костов, царя и Станишев, ни вкараха в някакви нормални рамки. Нормална бедна европейска държава, която има ясна посока и е ясно какво ще стане слез 25 години.
Идването на Бойко Борисов тотално обърна този процес. Това е голямата загуба от него. Бойко фактически ни де-европеизира и ни вкара някакъв африкано-азиатски авторитарен модел. Власт на глупостта и на „тройкаджиите“.
Тук трябва да правим разлика между това ЕС да работи с Бойко, и това ние да сме европейци. ЕС, както се вижда, работи и с откровени диктатори (напр. Ердоган), поддържа преврати (напр.Украйна), и преговаря с ислямисти (напр. Либия). Т.е. ЕС работи с подобни сили, но това не прави нито турците, нито украинците, нито либийците, европейци. ЕС води своя политика, и това се отнася и до Бойко Борисов. Те го приемат, защото им е изгоден. Но държавата ни върви точно в обратна на европейската, посока.
И всичко това просто не се харесва на средната класа в България. Нямаме нужда от пари, не сме като онези нещастни наши сънародници, които бяха прокудени, просто за да има какво да ядат. Ние – малката средна класа, сме ядрото на онова, което трябваше да стане България в Европа след примерно 20 години.
Но няма да стане! Процесът е обърнат. България се превърна в бананова република, като ироничното е, че дори нямаме банани.
А средната класа не обича да живее в „бананови републики“.
Много хора – мои приятели и познати, от моята черга, съвсем сериозно вече си говорим за емиграция. И за да разберете, че не говорим за икономически мотиви, дори не става дума за емиграция непременно на Запад. Аз например считам като най-добра опция Чехия. Забележете, това е страна, която също си страда от икономическата емиграция, много чехи бягат на запад, водени от желание за по-добри доходи. Но за средната класа, която има търсена професия, Чехия е перфектна. Спокойна страна, с нормално управление (тип Костов-Сакскобурготски-Станишев), предвидимост и ясна перспектива, че след 20 години примерно, ще е средна европейска провинция. Няма мутри, няма гербери, няма дори признаци подобна групировка да се появи в обществото. От друга страна, е по-близо до България, хората са отворени и топли, като славяни, има хубава природа и умерен консерватизъм в обществото като цяло.
Т.е. Чехия е потенциална мишена за емиграция от България, водена от политически мотиви.
Със сходен статут до 10-15 години ще стане Русия, ако оздравителните процеси там продължат. Също сходна е Унгария, но Орбан плаши чужденците (не само негрите), и това малко и разруши имиджа на предвидима държава. Също сходна е Словения – най-успялата източно-европейска държава, изобщо.
Разбира се, просто посочвам какво значи „политическа емиграция“. Възможно е много от бягащите да решат все пак да отидат на запад, и да комбинират политическата емиграция с по-високите доходи. Трябва да е ясно, че повечето професии на средната класа са конвертируеми на запад. Т.е. тези хора няма да бъдат черноработници и там. Ще работят в офиси, или от дома, ще имат престиж, и доходи…
Така за пръв път от близо 30 години, България ще се сдобие с политически емигранти. Невиждано и нечувано, но е факт.
Трябва да е ясно, че ГЕРБ не краде толкова от нас, колкото от по-бедните. Точно това е системата на банановите държави – винаги се краде от най-бедните. Ние – средната класа имаме доходи, и дори да ни крадат, то е от излишъците ни. Но какво да кажем за пенсионерите с 200-300 лева пенсия? Или за работещите на средната работна заплата от 800 лв? Ами то на тия доходи, като минат всички герберски такси и вноски през монополи и държавни вземания, и то какво остава за човека?
Да не говорим, че много народ ми се смее, като кажа „заплата 800 лв.“ Казват, че това е в София, а в провинцията е много по-зле.
И на този фон, някакви нагли герберчета, назначени по места за аги, просто издевателстват над народа, и го правят нагло, публично, подиграват ни се. Хората може и да имат пари, но трудно преглъщат унижението. Именно това е трагедията на средната класа. Тя ще избяга заради унижението.
Точно както Априлското въстание е вдигнато именно в най-богатите райони на България – в Подбалкана. И до ден днешен има останали къщи и цели градове от онова време. Вижда се колко добре са живели хората (конкретно там). Какви дворове, какви двуетажни жилища, как хубаво са боядисани и направени. Тези хора тогава в Подбалкана, са живели по-добре от средния европейски селянин. Но защо именно те, а не бедняците из Тракия или Добруджа, са вдигнали въстанието? Защо не са въстанали „кибритлиите“ от Македония. А именно средната класа?
Заради унижението. Затова са се разбунтували, запалили са си сами къщите и са казали: „Връщане назад няма“. Ако знаете колко ЗАМОЖНИ хора са загинали във въстанието! Нима те не са можели да си „живеят живота“?
Същото е и днес. Хората са унизени и обидени от ГЕРБ. Управлявани сме от безпросветна шайка от глупаци, единственото качество на които е да са безрезервно верни на Вожда. Кметове са хора без образование или с „тройки“. Министри и депутати са хора, които не знаят кога свършва турското робство. Самият премиер е изключителен невежа, и дори се гордее с това. Е, как трудолюбивите и предприемчивите да стоим тук? Това среда за живот ли е?
Но да ви кажа как герберите съсипват бедните, а не средната класа. Представете си малък град като Симитли, например. Никаква икономика, никаква перспектива, хората едва оцеляват. И идва герберския олигарх и взима всички обществени поръчки. Виждате в това само „далавера“. Но тя е много повече. Този герберски олигарх не просто краде парите. Той ги изсмуква от местните малки фирми, които иначе биха създали някакви работни места. Спускат някакъв парашутист, дават му кеша, и той заминава в офшорка. Е помислете, примерно за едно малко градче, какво значи герберът да му вземе примерно 20 милиона? Ами това значи, че доходите на всички стават драстично по-малки (в пъти), отколкото биха били! Представете си дори подобни малки на фона на държавата суми, какво значат в малките населени места.
А сега си представете гербери навсякъде, и навсякъде все същото?
А сега си представете цялото нещастие, което се създават така, и как трябва да се чувстват дори тия дето са малко по-добре… Те щастливи ли са? Да живеят сред мъката на другите…
Средната класа по принцип е онази, която се бори за прогреса, и за промените. Не е сигурно обаче, че винаги би успяла. В банановите републики няма средна класа. Диктаторите я унищожават, макар че периодично тя се самосъздава. Но ако средната класа опита, и се провали, след това тя емигрира.
Огромна емиграция от Подбалкана има след Априлското въстание. Огромна емиграция се задава и в момента в България. Защото през 2013 г. народът се вдигна, и начело със средната класа, помете Бойко Борисов и шайката му. Дойде относително нормално управление (аз го наричам „приемливо европейски корумпирано“). Страната започна да се връща към модела на Чехия, Полша, Словакия. И след това стана нещо, намеси се някой, интригите победиха. И Бойко Борисов, с цялата му шайка отново е на власт. Е, това е гротеска. Отнеха дори победилата революция.
Интригата и задкулисието се оказаха по-силни от успешния бунт. Взеха властта без избори. На самите избори ГЕРБ взе 30%. Дори на изборите народът победи. И после – избраниците на народа, очевидно се оказаха поставени лица на Групировката. И я върнаха на власт. С 30% поддръжка, при това с фалшивите гласове вътре.
Да направим нова революция? Аз лично съм „За“. Нека направим. Аз ще участвам. Нека ги бутнем отново.
Но ако после се повтори същото? Ако се появи нов Реформаторски блок, който се кле, че е против ГЕРБ, а после им даде гласовете си? Ако се появи нов Валери Симеонов и подари патриотичния вот на мутрите? Какво ще стане с нашата УСПЯЛА революция?
Историческият опит сочи към политически мотивирана емиграция от всякакви диктатури на глупостта, бананови държави, общества обсебени от култ към Непогрешим бащица. Факт е, че това се случва, факт е, че преди да избягат, бунтарите са много гневни. И е факт, че после народът ще им е гневен, че са избягали. Обаче какво да правят?
България не е имунизирана срещу политическата емиграция. Мислехме, че след 1989 г. това е завинаги забравено минало. Но много скоро можем да платим същата цена отново. И тя ще означава още повече затъване на държавата, защото ще загуби, по неикономически мотиви, хора, които са и носили доста пари.
Някои хора виждат в президентските избори някакъв шанс най-после да се изгони ГЕРБ от властта. Но това не е съвсем сигурно. ГЕРБ са се заобиколили с бутафорни кандидати, които работят за тях. Но дори най-свирепата опозиция може после да се наговори. Както го направиха Радан, Кунева, Лукарски, Каракачанов и дори „левият“ Първанов. На изборите правим революции, правим ги и извън изборите. И накрая – превръщаме се във вътрешни емигранти в собствената си страна.
Съвсем реално е да станем и автентични емигранти. Съвсем скоро…

Добри Божилов
01-10-2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates