Чилийската пенсионна система рухна... Защо?

chilea-protesti

Чилийската пенсионна система е пред колапс. Милиони народ излязоха по улиците на протести срещу онова, което беше най-успешния пример на неолибералите за "частно пенсионно осигуряване".

Трябва обаче да попарим и левичарите. Причината за пропадането на чилийската система, всъщност не е това, че е частна, а е отново намесата на държавата. Всички капиталови стълбове по света бяха разорени от безогледното печатане на пари в САЩ. То доведе до срив на лихвите, и на доходността от всякакви спестявания. Също американските финансови машинации доведоха да фалити на банки и ключови корпорации, които бяха с "тройно А" рейтинг. Т.е. в тях са влагани пари на спестители-пенсионери. Естествено, тези пари се загубиха. Но най-голямата кражба се оказа друго. Разрастването на държавния дълг. Правителствата по света теглят огромни заеми, за да се финансират, а пенсионните фондове купуват техните облигации. Но по този начин по същество се премахва "частния" характер на системата. Тя отново става държавна, защото фондовете чакат държавите да си платят заемите, за да плащат пенсии. Но държавите са в криза, някои фалират, а други плащат с парични емисии. Т.е. по подобен начин одържавени, фондовете страдат от същото безпаричие като държавните пенсионни системи (тип НОИ).
И разбира се, да не забряваме ученото в 1 курс. Като държавата тръгне да взема много заеми, по-малко остават за инвестиции. А именно инвестициите в реална икономика създават БВП, доходи и пенсии. При по-малко икономически инвестиции и повече заеми за правителствата, е логично икономиката да е по-малка, и частните пенсии - заедно с нея.
Спасение обаче няма да има чрез връщане на разходо-покривния модел, който също сам по себе си е фалирал. За да се финансира подобно нещо, ще трябва съвсем отделно да се въведен нов данък (наречен осигуровка), който ще е поне 15-20% от заплатата на работника. Народът няма да приеме подобно нещо, а дори да стане - резултатът ще е отново мизерна и банкрутирала държавна система, каквато е навсякъде по света.
Частните пенсии бяха добро решение, но преди печатането на пари и фактическото им плячкосване. Сега реално, отговор какви да бъдат пенсиите, не съществува. Пестете пари, купувайте имоти и се надявайте да ви стигне. От държавна или частна пенсия - не чакайте...

Добри Божилов
24-08-2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates