Българите масово харесват Доналд Тръмп, и това доказва защо ги управлява Бойко Борисов

Абсолютно не си мислете, че това е статия в защита на Хилари Клинтън, Джеб Буш, или който и да било от американската олигархия. Всъщност мнението на автората на тези редове е, че американската демокрация е неспасяемо разложена и не може да роди свестен държавник. Това е част от общото разложение на обществото, видимо и в много други области - най-вече в моралния упадък и ликвидацията на реалната индустриална икономика. Истината се вижда просто и отстрани. Последният нормален президент на САЩ е Роналд Рейгън - управлявал преди 27 години. Но още по-трагично е това дето е преди това. Преди Рейгън, последният нормален и свестен управник, е Теодор Рузвелт (не Ф.Д.Рузвелт), управлявал до 1908 г.. Т.е. повече от 70 години делят единия от другия. След Рейгън, не е ясно дори дали изобщо и след още 70 години ще се появи качествен президент. Но дори това не е най-трагичното. Трагичното е как Рейгън и Рузвелт са дошли на власт  -  не демократично, а случайно. Рейгън е избран срещу Картър, само и единствено заради кризата с американските заложници в Иран и провала на спасителната операция на специалните части. Това сваля Картър от власт. А Теодор Рузвелт става президент, заради убийството на титуляра-президент Маккинли. Рузвелт е вицепрезидент, и е поставен там, за да не се пречка на олигарсите в политиката. Без сериозни шансове повече да се издигне. Десета глуха.

Та американската демокрация не може да роди нищо разумно, тя ражда фамилиите Буш, Клинтън и всички други идиоти, дето си играят със света.

Но за Доналд Тръмп говорехме. И за българите, които го харесват. Тръмп е живото доказателство защо ни управлява откровен идиот като Бойко Борисов. Защото българинът обича празните приказки. Ето затова. Появи ли се някой, който да говори сладко и да омайва публиката, и го правим началник. Това е невиждано приткоумие на избирателя, който в момента роптае срещу Бойко, но в сърцето си още пази онова мислене, което избра Бойко.

Доналд Тръмп е американският Бойко Борисов. Човек с изключителен нарцисизъм и желание за публична изява. Целият живот на Тръмп е циркове. Тръмп не е някакъв градивен бизнесмен и предприемач от типа на Хенри Форд или Стив Джобс. Тръмп се занимава основно с непроизводителни дейности като казина, голф игрища и пр. При това няколко пъти е ползвал инструмента на фалита, за да си изчисти дълговете. Да, в САЩ това е законно, не е престъпник. Но от морална гледна точка, наличието на фалити означава че е прекарал доста хора с пари. Загубил е парите им.

Въпреки че като цяло е доста богат, основната цел на Тръмп винаги е била да е шоумен. Именно той е авторът на предаването дето и сега върви при нас - "Звездни стажанти". Тръмп пускаше на състезание няколко човека, а наградата беше победителят да управлява една от компаниите му. От там е изразът със сочене с пръст "Уволнен си". Също Тръмп се снима като поддържаща роля във филма "Сам в къщи 2".

В момента той намери политическа ниша за суетата си. Това е, и нищо друго. Първоначално Тръмп стартира с идеята да бъде "мюре" - нещо като помощник на сем.Клинтън в изборите. Да отвлича гласове и да отслабва Републиканската партия. Изненадващо обаче вероятно за самия него, но празните му приказки и бомбастични обещания "хванаха дикиш" в САЩ. Народът се увлече. И това превърна Тръмп в претендент за реално избиране, съответно той смени приоритета си. Вече работи за себе си, а не за Клинтън. Фактически стана враг на Клинтън, защото обаянието му застрашава избирането на Хилари.

Тръмп е успешен шоумен, той казва на хората това, което искат да чуват. Много добре усеща болките на народа и ги адресира. Тероризмът, имиграцията, износът на работни места в Китай, асимилирането на "бяла Америка", правото на оръжие - всичко това са болни теми в САЩ. Те са елемент от самото разлагане на обществото, но важното в случая е, че Тръмп много точно ги фиксира и назовава.

А хората си мислят, че като някой назовава проблемите, той ще ги реши.

Е, българите видяхме че не е така.

Бойко Борисов дойде точно по същия начин. По онова време основният яд на народа беше корупцията, по която никой от Костов до Станишев не взе никакви мерки. И независимо, че за 12 години до 2009 г. отбелязахме най-големия икономически растеж в историята, и доходите реално се увеличиха, независимо от това, народът гласува за един словесен спекулант, който посочи всички с пръст като "корумпирани", а себе си - като добрия шериф дето ще оправи нещата.

Колко ги оправи видяхме. Корупцията при ГЕРБ би всички рекорди, но по-лошото е, че самото управление се "сговни". Тия преди това крадоха, но поне управляваха стабилно, и успяха да задвижат икономиката. Бойко краде, но скапа икономиката, и разду държавния дълг 3 пъти. В момента той е около 13 милиарда евро, докато в края на Станишев беше 4,5 милиарда евро. Цялата тази катастрофа става под благите приказки на Бойко Борисов, който непрекъснато нещо кърти и кълне като циганка по враговете си, дето все нещо му пречат, и все някой друг е виновен. 

Разбира се, народът вече прогледна, и в момента властта на Бойко се крепи само и единствено на глупостта на останалите партии, които вече имат 70% от гласовете и депутатите в парламента, но не могат да се усетят, че в техен, и в интерес на държавата, е да се съюзят срещу Мутрата, а не да заиграват в него. Това е моделът анти-Мечиар, който в Словакия сработи доста добре. Но у на е моделът "Бойко Борисов" - всеки гледа да се върти около вожда и да му се продаде. Така той управлява лошо, без избиратели, и с политическа схемотехника и покупко-продажби на по-малките партии.

Американският народ също ще прогледне. Но първо ще тества Тръмп. Ще го избере, и ще види, че приказките и делата са 2 различни явления. Тръмп ще стане президент сред фанфари, и след това 4 или 8 години само ще се оправдава защо нищо не може да направи. 

Не си мислете, че Клинтън би се справила по-добре. Смисълът на настоящия коментар е да покажем защо българинът си заслужава Бойко Борисов. Защото онова, което кара българина да харесва Доналд Тръмп, е същото, което го накара да хареса и Бойко Борисов. Избирателят не се е променил, и тестът "Тръмп" е много полезен, за да видим това...

Добри Божилов
17-03-2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates