Шарапова - жертва на хибридната война с Русия

Уличената в употреба на допинг тенисистка Мария Шарапова (Маша) е пряка жертва на т.нар. "хибридна война", която западът е обявил на Русия. Това коментират водещи спортни анализатори и медицински лица. Причина за това е обстоятелството, че абсолютно всички водещи спортисти са "надрусани до козирката", и това от много години вече е задължителна предпоставка, за да могат да пробият. А въпросът кой да бъде хванат, и кой - не, се определя от съответните федерации, като причините са много далеч от спорта.

В общия случай, причина за ползването на допинг инструмента за регулация, е някаква бизнес цел. Примерът с бългаските щангисти, които бяха наред изгонени е поради необходимостта състезатели от по-големи страни, които са по-голям пазар, да печелят. Като цяло, федерациите преследват финансов резултат, и допингът се ползва като средство да се насочат наградите към по-големите пазари и поддържащите ги рекламодатели.

Бизнесът обаче не е единствен неспортен мотив, който се ползва. Може да има и други мотиви. Шарапова е представител на голям пазар, и дори подобен удар би бил вреден за федерацията. Тя обаче е представител и на доста влиятелна световна сила, която става все по-неудобна на други световни сили. Така "хибридната война" взема своите жертви и в спорта.

Добре е да припомним и, че САЩ директно отстраниха шефа на ФИФА Сеп Блатер, заради Световното първенство по футбол в Русия. Самите САЩ нямат нито традиции, нито сериозен интерес във футбола, те си имат техните си ръгби, които наричат "футбол". Но въпреки това ФБР и американските служби сътвориха скандала, при това извън територията на САЩ (ФИФА е под швейцарска регистрация), само и само, за да ударят по Русия, и евентуално - да провалят шампионата.

Друг тежък удар, отново през допинга, се нанесе на руските лекоатлети, и има риск Русия изобщо да бъде изключена от ред спортове.

А въпросът кой взима допинг, и кой - не, отдавна е изяснен. Всички големи звезди взимат. Просто федерациите им го позволяват, като си затварят очите. Така, след като шампионите могат да взимат, то за да станеш и ти шампион, трябва да взимаш. Но така влизаш в схемите на федерациите и трябва да слушкаш какво ти казват. Но дори да слушкаш, може да изгориш по други причини.

Преди време, треньор на нашия отбор по щанги беше споделил следното със свой колега от друг спорт, където не сме толкова добри: "Мога да ги бия всички без допинг. Но като вземат те, вземаме и ние, и пак ги бием - и с допинг. Аз съм съгласен да няма допинг и пак ще ги бия. Но да няма за всички..."

Добри Божилов
09-03-2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates