Емигранти, върнете поне децата, не ги правете утайката на тамошното общество...

България е по-образована от Великобритания. Това този път не е теза на автора на тази статия, макар той да го говори непрекъснато. Мнение на високопоставен професор, съветник в ЕК. Българчетата мечтаят за реална работа, докато британчетата - да са известни...

Сега вече коментара на Великия ум - образованието е ключова инвестиция за бъдещето. Който има добро образование има бъдеще. Причината Англия да изостава е проста. Там надеждно е образованието в частните училища. То е горе долу равно, или леко изоставащо от българските държавни училища. В държавните училища в Англия е пълна катастрофа - отглеждат предимно наркомани и лентяи. Това е формално образование, което няма нищо общо с патриархалната традиция на българина към образованието. Казано по-просто, плебсът в Англия, а и на запад по принцип, е оставен неграмотен, прост и воден от първични инстинкти. Нормално е образованието само на елита, което е скъпо.

България е може би единствената страна в света, където образованието е изградено отдолу нагоре, и дори без държава. Навсякъде е изградено отгоре надолу. Но тук хората сами си го направиха - с училищата, учителката в селото, децата да учат. Това преди да имаме държава. Тази традиция е в основата на изключително успешния ни образователен модел.

Един съвет към българската емиграция - ако не се върнете вие, поне върнете децата. Да ги гледат баби и лели тук, но да учат тук. Не ги превръщайте в боклука на страната, в която сте отишли. Нека се изучат добре. Вие тук сте се изучили и затова ставате за нещо. Ставате повече от връстниците си, изучени там. Затова имате предимство.

Добри Божилов
28-01-2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates