Икономика

Защо КТБ е неспасяема и милионерите наистина ще пият "студена вода"

Тия дни дадох едно интервю за БГНЕС, което предизвика появата на реплика. Не бих си правил труда да и отговарям, поради простата причина, че основните си аргументи вече съм ги изразил в предното интервю. Но в репликата се съдържа и някакъв вид лична атака с теза, че съм некомпетентен и съм някакъкъв празнодумен „политически анализатор“, който търси разни народни „изедници“, за да популира на техен гръб. След подобна нападка съм длъжен да отговоря, и този път ще го направя изцяло в плоскостта на икономиката, за да се разбере кой разбира от нея и кой не. Правя го и за да защитя честта на хиляди икономисти, един от които съм. Аз съм именно икономист, магистър по икономика, а в момента дори правя докторантура – отново по икономика. Та ето - пълен разгром на несъстоятелните тези в репликата, в които демонстрирайки некомпетентност, се говори за компетентност.

Прочети...

Без тъпото американско добиче, дето купува всяка глупост, всички в Интернет сме фалирали

Да знаете, че ние плюем американците, ама без тях бизнес много трудно се прави. Американският гринго е единственият, на който можеше да продадеш всичко и скъпо. В Русия и Китай също народът забогатя, има огромен пазар, обаче там народът, израсъл в бедност, е пестелив и не харчи. Такова добиче като американския потребител няма никъде. Каквото му пуснеш, това купува. Без тъпото американско добиче, всички тия големи умници дето сме в "Интернет бизнеса", щехме да копаме с лопатата. Нямаше да има "Интернет бизнес", Гугъл, афилиейти, нямаше да сме голямята работа. Няма друго такова добиче на света като грингото.

Прочети...

Ясна е схемата на грабежа на ГЕРБ и ДПС - ще се оправдае с треторазрядния еврочиновник и с изплащането на гарантираните депозити

Финалната схема за грабежа на ГЕРБ и ДПС стана ясна тази сутрин в интервю на Йордан Цонев. В отговор на писмото, което си поръчаха, и им написа някакъв фантомен евро-чиновник, от ДПС ще предложат по-ускорени срокове за изплащане на гарантираните депозити. Тъй като те са 3,7 милиарда лева, а във фонда за гарантиране има 2 милиарда лева, трябват от някъде още 1,7 милиарда. По принцип във фискалния резерв има близо 9 милиарда и може да няколко месеца (до януари 2015, когато предстоят плащания по външния дълг) да се изтеглят 1,7 милиарда. Но ДПС и ГЕРБ ще се направят на слепи и ще кажат, че няма пари и единственият начин да се платят гарантираните депозити, е да се актуализира бюджетът. Той обаче ще се актуализира за пълните 3,5 милиарда, а не за половината, защото чисто технически вече няма време да се прави толкова мащабна преработка на проекта.

Прочети...

Кой ще спасява западните кредитори, ако руските банки под санкции спрат да плащат?

Между другото, западът клати доста усилено собствената си финансова система. Ако напълно се блокира възможността на руските банки да се рефинансират, то те ще спрат да се рефинансират, и няма да си платят дълговете. Тия дългове - ако ги държат други руски кредитори, ще се уредят някак, в рамките на самата Русия. Путин ще ги събере и ще ги накара да се разберат, докато трае кризата. Но ако са изсмукани от капиталовите пазари, т.е. държат ги западни инвеститори, то западът взривява бомба на собствен терен. Ако наистина руските банки трябва да рефинансират 680 милиарда долара, представете си каква дупка в балансите на западните банки зейва като не ги рефинансират. Кой ще ги плаща тия пари? Кой ще спасява западните банки? Имат ли руските банки, дето от западната гледна точка, ще бъдат "фалирали", някакви активи в самите западни страни, които да покрият тази "дупка"?

Прочети...

ГЕРБ и ДПС подписват с американци сделка за $5 млрд.

Въпреки вътрешна съпротива от страна на БСП, правителството, което в последните си дни се изживява като такова на ГЕРБ и ДПС, реши да подпише сделка за $5,3 милиарда за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". От кабинета в оставка се оправдават, че споразумението не значи нищо, и трябва да се препотвърди от следващото правителство. Но ако е така, възниква въпросът защо изобщо се подписва. Най-вероятно е налице консенсус с ГЕРБ, които взимат властта след броени дни, а след изборите се гласят да управляват и цял мандат. Те искат да строят този безумно скъп блок, а сегашното правителство им обира част от обществените негативи, свързани с високата цена.

Прочети...

Страница 2 от 12

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates