Част 2 - Политика - Глава 4

 

 Слънцето нито бавно, нито бързо - със същата скорост поддържана милиарди години наред, потъна във водите на Тихия океан и последните преки отблясъщи, разноцветно пречупени от филтриращите стъкла, изчезнаха от стаята. От идеалната си позиция на точно стотния етаж на небостъргача, председателят на борда на директорите и притежател на шейсет процента от акциите на "Норт Американ Медиа", се наслаждава на залеза няколко мига повече от евентуалния наблюдател на брега на океана. Веднага след като небесното светило изчезна зад хоризонта, Томас Доул се извърна от прозореца и зае мястото си в началото на продълговатата маса. За собствените му директори това би било достатъчно основание за начало на заседанието, но този път в залата присъстваха не толкова добре познаващи навиците му хора, някои от които при това по-богати и по-високопоставени от него. Затова Доул влезе в ролята на парламентарен шеф и изрецитира познатите думи:
 - Уважаеми съмишленици - наричам ви така, защото не можах да открия по-подходящо понятие, обхващащо цялата разнородност на групата ни - обявявам заседанието за открито. Можете да говорите спокойно - помещението и етажите под и над нас са екранирани идеално срещу подслушване, а протоколи и записи няма да се правят. Предлагам като начало да изслушаме главния си координатор - шейх Хамид - депутат в Законодателния конгрес и член на Общото събрание на Земята.
 Арабинът, чието пълно име бе поне седем пъти по-дълго от изреченото от американеца и което едва ли някой от присъстващите, освен него, знаеше изцяло, вдигна поглед от папката си и веднага започна:
 - Както всички сте забелязали, ситуацията сериозно се промени в последните два дни. Неочакваният за масовата общественост ход на президента, му донесе значителни ползи, които ще се засилват през времето до заседанието на Общото събрание. Трябва да отбележа обаче, че това е само видимата част на айсберга. Основната полза от решението за гласуване с две трети, ще бъде за нас и тя е и главната причина да подхвърлим идеята на Котов. Тук трябва да отдадем изключитело признание на оперативната група на полковник Зверев, която за много кратко време успя да организира контрадезинформационната операция. Наистина, помогна ни и случайността, дотолкова доколкото наш привърженик, влезе в президентското обкръжение, но иначе замисълът на Зверев и екипа му се реализира перфектно.
 Оттук насетне, единственият начин да загубим е ако ние допуснем груба грешка. Котов вече допусна няколко такива, предполагайки, че опозицията е неорганизирана, стремяща се към първосигнални въздействия над общественото мнение и обречена да се отпусне след улесняването на задачата и. Истината е съвсем друга - ние няма да пренасочим усилията си към укрепване на настоящите позиции и да дадем на управляващите условна победа в гласуването. Нашата цел си остава категоричният вот "против", който ще открие възможности пред алтернативите, зад които стоим. Ние няма да "ловим риба в мътна вода", а ще се съсредоточим още повече върху стратегическите си цели.
 Искам да ви представя последните данни за съотношението на гласовете:
 В момента абсолютно сигурните ни поддръжници са тридесет и един. Други девет са обещали почти сигурна подкрепа, която можем да приемем за сигурна, тъй като обикновено условията им за отмятане са малко вероятни събития, независещи от президента.
Самият той може да разчита на малко повече сигурни поддръжници - между четиридесет и четиридесет и пет. Останалата около една трета са колебаещи се, за които имаме основание да смятаме, че ще се разпределят приблизително поравно. При тази ситуация Котов действително би трябвало да получи лек превес.
 Нашите анализи обаче показват, че е възможно лекият превес да бъде и на наша страна и така Изпитанието да бъде отхвърлено категорично, а не да му се даде време за нова битка. За целта обаче трябва да хвърлим всички сили и да използваме всички средства, с които разполагаме, повтарям - наистина всички средства, за да спечелим още гласове. Целта не е неизпълнима, необходима е просто повече решимост и може би - малко късмет.
 Шейхът приключи представянето и веднага към него полетя критика:
 - Анализите ви са прекалено оптимистични, - каза генерал Питър Дъглас от Американските военновъздушни сили, - отстъплението поставя президента в неатакуема позиция и едновременно му носи престиж, който привлича колебаещите се на негова страна. Според мен нашите така наречени "сигурни" поддръжници не са повече от петнайсетина души и то измежду най-невлиятелните членове на събранието. Нищо чудно и Котов да получи двете трети.
 - Приемам военната ви предпазливост, генерал Дъглас, но безспокойствата ви са неоснователни. Президентът приема за даденост своето обикновено мнозинство и си мисли, че единственото, което рискува е просто отлагане на решението. Ние обаче знаем каква е реалната ситуация и можем да вземем по-адекватни мерки. Колкото до сигурните ни гласове, повярвайте ми - те наистина са сигурни и ние не допускаме президентските грешки в пресмятането. - защити си арабинът.
 - Хамид има право - подкрепи го приелия преди това невъзмутимо похвалите Зверев. - Котов ще се съсредоточи върху привличането на нови гласове, необходими му за двете трети. Това ще ни даде шанс да реализираме, няколко от заложените сред сигурните му привърженици капани.
 - Шпионските ви трикове не са всемогъщи и всеприложими, полковник. - продължи да опонира Дъглас - Не можете да играете една и съща игра няколко пъти. Ако ви разкрият провалът ни става много вероятен. А и членовете на Общото събрание не са лесно манипулируеми хора или пък поддаващи се на шантаж - още повече, че сега е едва началото на мандата им.
 - Шанс за убедително разкриване в толкова кратък период няма, така че нищо не рискуваме. - отсече руснакът.
 - Не бива да забравяме и, че дейността на полковник Зверев е само едно от направленията на усилията ни. Но ние не залагаме единствено на нея, имаме и други дейности, доказателство за които е разнообразното присъствие в тази зала. - подкрепи на свой ред полковника Хамид.
 Генералът предпочете да не казва нищо повече и това даде шанс на формалния председателстващ да вземе думата:
 - Няма спор, че един от другите фронтове това са медиите - каза Доул. - Аз лично, както бе и според първоначалния план, ще включа "Норт Американ Медиа" в кампанията от утре. Досега ние пазехме неутралитет, за да спечелим известно доверие, което с помощта на рекламно-пропагандния ни екип да използваме в оставащите дни. Това значи, че в САЩ информационното съотношение ще достигне осемдесет и пет - деветдесет процента в наша полза. Мисля обаче, че по другите континенти ситуацията е различна и тук, според мен имаме голяма слабост.
 - Ситуацията е различна, но това не значи слабост - намеси се в разговора Ли Кай Ши - висш случител в Китайската национална телевизия с не съвсем ясна позиция в йерархията. - У нас медиите са законово свободни, но все още има други ограничения и регулации, базирани на традициите. Не може да искате и в Китай да има деветдесет процента превъзходство - просто няма как да спечелим на своя страна толкова голям брой важни служители в медиите. При нас еднолична власт на собственика на капитала или на президента на компанията не е възможна.
 - Очевидно тромавостта на бюрократично организираните структури в случай работи срещу нас - констатира с неудоволствие американецът. - Но все пак и в тях съществуват методи за бързи манипулации.
 - Съществуват, но лостовете са в ръцете на апаратчици, които не са убедени наши поддръжници - обясни китаецът. - Телевизията у нас е не чак толкова отдавна свободна, затова по принцип е подозрително настроена спрямо управляващите и има навика да заема опозиционна страна. В случая опозицията спрямо властта в Китай е позицията на Котов. Едно по-голямо засилване на натиска откъм нас, само ще доведе до отстраняването на нашите хора при следващата чистка. Не забравяйте, че ние сме многолюдна държава и конкуренцията за място под слънцето е много по-жестока и следователно винаги при вземането на решения има личен мотив.
 - Изпускайки Китай, губим доста гласове, но и по другите континенти медиите са доста зад американските по принос - отклони леко посоката на упрека си Доул.
 - При медиите основното възможно е изчерпано - чу се за пръв пък гласът на съветника то тези въпроси на заседанието, - австралиеца Джон Пиърс - навсякъде имаме вариращо от тотално до поне леко превъзходство. За повече няма накъде да се натискаме, защото допълнителният ефект ще бъде малък, а има и риск да стане отрицателен. Това, което ни остава да направим е да включим в играта и подобните на "Норт Американ Медия", скрити козове.
 - В Европа мисля, че все още са налице неизползвани възможности - посочи председателстващият.
 - Трябва да забравим за Европа. - обясни Пиърс - Там имаме около четиридесет и пет процента от средствата за масова информация на наша страна и само пет процента - против нас. Останалите са неутрални и това трудно може да се промени, заради непоклатимата неутралност на "Транс Евро". Докато тя не заеме страна и другите ще се въздържат, страхувайки се от нейната конкуренция и вероятната загубата на зрители в бъдеще.
 - Само на една журналистка ли се дължи непоклатимостта? И ние с всичките си икономически и политически връзки сме неспособни да повлияем? - почти реторично се възмути Доул.
 - Не е само Кариди, но и тя само по себе си не е малък фактор особено с оглед на това, че вероятно ще бъде включена като представител на журналистите на Кораба. - каза австралиецът - Нали разбирате, доста престижно ще бъде именно "Транс Евро" да отразява най-важната част на Изпитанието. Друга основна причина за непоклатимистта на тези медия е, че тя не е собственост на една групировка и сред едрите и акционери има колкото наши поддръжници, толкова и противници. Така че ръководството е подложено на двустранен натиск и прави единственото възможно - балансира.
 - Нека не се съсредоточаваме прекалено подробно върху отделни части от стратегията ни - внесе конструктивна организация в спора шейх Хамид - Ясно е, че всеки от нас ще положи всички усилия в своята област. Целта на заседанието е да се види къде има необходимост от специална помощ и от специална координация.
 Доул не бе съвсем доволен, че се отклоняват от собствената му медийна тема, където той като предприемач врял и кипял вече повече от десетилетие, виждаше доста слабости и най-вече рискове за обвързалите се с каузата при положение, че останеха много наистина неутрални конкуренти. Все пак за да не загуби съвсем контрол над дискусията и тя да тръгне в съвсем различна от медиите посока, той се възползва от председателството си и внесе изгодното му отклонение към близка пропагандна посока:
 - В много сходно отношение стоят и религиозните ни операции, - каза магнатът - На практика действайки в различни насоки и трите най-големи религии ни вредят - въпросът бе насочен към съветника по религиозните въпроси на американския президент Клод Вагнер, но преди той да успее да продума, се чу отново гласът на Хамид:
 - В ислямските страни ситуацията е много опасна и е рисковано там да заиграваме повече с религията. Сред хората убеждението в преимуществата на светската власт не е категорично необратимо и в момента фундаменталистите печелят подръжка. Политиците по принцип са светски настроени и със сигурност няма да отстъпят, още повече, че при евентуално въвеждане на ислямски режим, те първи ще бъдат екзекутирани. Но най-ефикасният начин да ограничат сравнително бързото повишаване на рейтинга на противниците си е да не им дават повод за популизъм, т.е. - да не стават прекалено агресивни. Същото обаче важи и за религиозните водачи. Те нищо не рискуват, защото при провал винаги могат да се позоват на свободата на разбиранията, но ако искат да спечелят трябва подхождат разумно - да действат предпазливо, спокойно и убедително. Най-великите пророци са били именно такива. А днешните ползват в добавка и последните достижения на рекламата. Така че, след като и двете страни с някаква власт нямат изгода от пряко сътрудничество, трябва да забравим за идеята за религиозна пропаганда в ислямския свят - завърши убедително арабинът.
 - Без риск няма да успеем. Сега религиозните водачи само се възползват от отслабването на президента, което ние създадохме - не желаеше да изпуска контрола Доул.
 Този път Вагнер си влезе във функциите и отговори:
 - В ислямските страни постигнатото е най-бързото възможно. Шейх Хамид е прав като казва, че умереността на водачите е най-доброто решение. Една по-голяма агресивност само ще доведе до забавяне. Все пак не бива да забравяме и, че светските реформи в тези страни вече са пуснали дълбоки корени и рязко връщане към религията ще изплаши хората. С успех агресивна пропаганда тук може да се приложи само спрямо отделни целеви групи, или да ги нарека по-познато - кланове, но ислямските депутати от други съображения, предвидливо бяха избрани измежду не свързаните силно с кланове личности. Моята препоръка е да не хабим излишни сили сред мюсюлманите. По-вероятно е ако ще търсим религиозни въздействия да се съсредоточим към другите учения.
 - Сред християнските църкви нямаме шанс, - включи се отец Ралф - помощник на испанския кардинал - Ватикана няма да изостави Котов, дори и само заради отношението му към абортите. Източноправославният сегмент е още по-безнадежден, тъй като той се доминира от руската църква, която традиционно подкрепя своите хора във властта. Протестантите също няма да ни подкрепят по принципни съображения, а дори и да имаха други принципи, вероятно пак биха ги пожертвали защото иначе биха се отцепили от движението за обединение на християнството. Можем да разчитаме само на крайните секти, които обаче не са много влиятелни.
 - Май ще трябва да се откажем от религията изобщо - почти язвително констатира Доул.
 - Точно така - изобщо не се поколеба да потвърди Вагнер и побърза довърши останалите тайни надежди на магната - още повече, че и будистите не смятат да се раздвижат, запазвайки непоклатимото си от нищо спокойствие.
 Шефът на "Норт Американ" се стресна, защото целеше друго с думите си и не очакваше да го отрежат по подобен начин. Той обаче прикри объркването си, макар и с цената на загуба на инициативата:
 - Тогава да преминем към следващащата област на обсъждане - каза външно невъзмутимо Доул - депутат Щерн?
 Емануел Щерн бе лидерът на опозицията в Общото събрание. Без да вдига поглед от папката си той започна предварително подготвения доклад:
 - Ще си позволя да не се съглася с прогнозите на шейх Хамид, които действително са прекалено оптимистични. Но и генерал Дъглас изпада в крайност, подценявайки възможностите ни. Аз няма да използам понятията "сигурни" и "несигурни" депутати, тъй като в политиката те имат доста разтегливо значение. Вместо това ще си позволя да направя прогноза за гласуването. Ако то се проведеше в момента резултатът щеше да бъде шейсет и няколко "за" и двайсет и пет - двайсет и шест "против".
 Разликата спрямо цифрите на уважаемия шейх идва от това, че той, като бизнесмен, приема дадената дума за изпълнен договор. Но в политиката тези правила просто не важат, а и аз съм сигурен, че нито един от тези, с които е говорил не му е казал твърдо "да". Никой политик не си затваря вратата за отстъпление - това е основен принцип не просто на успеха, а на оцеляването.
 Разликата спрямо генерал Дъглас идва от прекалената прагматичност и предпазливост на военните. Разузнаването безспорно е проучило вече всички депутати и е представило сводка за сигурните. Но те са сигурни от гледна точка на шпионажа, където всички знаем критериите са завишени.
 Позицията ми изглежда помирителна, но тя е просто реалистична. Утопия е да се надяваме на категорично отхвърляне, въпреки цялата си организираност и концентрация. Но не е утопия да съберем над една трета от гласовете и да блокираме решението. В крайна сметка отлагане е по-добре от поражение. Позволих си да разработя малък лобистки план за привличане на поддръжници. След като приключа с изказването си ще ви го предоставя на всички в писмен вид в подробности, но сега желая да поставя на обсъждане основната му идея, а именно - да съсредоточим усилията си върху овластените хора, а не върху масите. Общественото мнение в случая няма сериозно значение, защото е много разнопосочно, а и обществото е развълнувано. Решенията сега ще се вземат от политиците, още повече, че всички те са в началото на мандатите си и ще желаят да се изявят и да докажат способностите си.
 Би трябвало да използваме не безброй пари и медийна власт, а личните си ресурси - познансва, обещания за постове, за бъдещи съюзи, подкрепи за законопроекти, за политически фондации и инициативи и изобщо всякакви неща, които даденият депутат ще възприеме в личен или не пряко свързан с гласуването план. Както се казва - трябва да минем през задния вход на мисленето, а не да се опитваме да пробиваме през зорко наблюдавания преден.
В това отношение операциите на полковник Зверев са доста успешни, но те се изчерпаха. Просто шантажът работи само при някои хора и те вече са в нашия лагер. Сега трябва да използваме и другите си подобни ресурсти. А те наистина не са малко. - Щерн подаде купчината листове на седящия до него, който взе един от върха и прехвърли останалите на следващия.
 - Не са ли поизчерпани и другите възможности? - попита Зверев докато присъстващите се запознаваха с конкретните предложения - Където сме ползавли шантаж, е било, защото останалите средства не са проработили. Едва ли има депутат, с който да не са опитани лични контакти и обещания. Но Котов и обкръжението му също имат доста познанства, а и са в по-добра позиция за раздаване на постове. Мисля, че подобна поличностно насочена тактика не е убедителна, защото за разлика от противниците си ние нямаме основна теза, зад която да застанем. Ние просто се опитваме да отхвърлим едно решение, но не гарантираме нищо след това. А хората се опасяват от хаоса, който може да настъпи, когато на преден план излязат различията помежду ни и съюзът ни се разпадне.
 - Липсата на обща теза е проблем и при въздействието върху обществеността, полковник. - намеси се почти безразлично още смутен от загубата на лидерството, Доул - Това е наша слабост, която не можем да преодолеем и трябва да вървим напред въпреки нея. Прав сте, че веднага след гласуването коалицията ни ще се разпадне, независимо от изхода му. Но дотогава сме заедно и би било добре да се разделим като победители.
 - Общата теза би могла да бъде идеята да не се избързва с важните решения, - каза Щерн - но тя не противоречи на личностното въздействие.
 - Ако излезем с подобно предупреждение, все едно, че приемаме аргументите на Котов. - намеси се отново Хамид - Нали изчакването е именно резервният му вариант като поиска двете трети. Още малко и може да сключим споразумение за примирие.
 - Не трябва да бъдем максималисти - опита се отново да внесе реализъм в разговора опозиционният водач - от двайсет и пет до четиридесет и два са доста гласове и нищо чудно да не ги получим. Тогава ще ни размажат категорично. Не можем да жертваме такъв пропаганден ресурс като общата теза само заради сходството му с позициите на опонента. Просто и двете страни ще ползваме едни и същи оръжия.
 - Ако се стигне до отлагане, планът на Котов става железен. Сред обществото ще се избистри ясно мнение и като гледам аргументите и особено тези излизащи ежедневно от ГИБ, на чието огласяване не можем да пречим ефективно безкрайно, то няма да е в наша полза - продължи да настоява за агресивно поведение шейхът.
 Оформянето на спор даваше шанс на председателстващия използвайки ролята на арбитър да си върне инициативата:
 - Ясно е, че дори и да намерим някаква обща теза, тя не би могла да бъде толкова убедителна, колкото е тази на Котов, просто защото нашата теза ще бъде извън рамките на цивилизационния избор поради принципните ни различия, докато неговата си е точно на мястото. Личностното въздействие обаче има и обратна страна - то може да стане оръжие на противника. Президентът наистина е в по-добра позиция да раздава постове, но не бихме ли могли да използваме точно това като аргумент в наша полза - ще го обвиним, че се опитва да прокара решението с помощта на индивидуални сделки.
 - Подобна нападка изобщо няма да отговаря на истината - обади се Зверев - Щерн предложи такъв подход за привличане на гласове, но Котов категорично отказа. В това отношение той е честен човек.
 - Не е важно дали ще отговаря на истината, а дали ще и повярват, тези които трябва. Блъфовете не са забранен похват. - манипулациите бяха едно от изкуствата на съвременните медии и Доул се бе почувствал в свои води.
 - Имах в предвид, че дезинформация базираща се на лъжа и атакуваща явна истина по правило е доста неефектнивна - обясни руснакът.
 - А кой в краткия период ще може да установи кое е истина и кое - лъжа? - попита реторично магнатът.
 - Репутацията на Котов е непоклатима още от времето на първото му министерство и по-късно на президентството в Русия. Преди Великите сили да го направят свой фаворит за президент на Земята, го гледаха под няколко лупи. И което е по-важно - обществото знае това - аргументите на Зверев бяха необорими.
 И все пак и Доул не отстъпи:
 - Неговата репутация може би е добра, но и не тази на определените за министри - можем да ги заплашим с компрометиране ако подкрепят Котов. Тогава те ще загубят шанса си.
 - Ако не го подкрепят, също едва ли ще станат министри? - намеси се скептично Хамид.
 - Точно тук е слабостта на благородството му. Той е казал, че ще ги подкрепи стига да имат качества, независимо от гласуването им. Така че дори и да гласуват против им остават по-големи шансове за министерство, отколкото ако ги компрометираме след вот "за". Освен това гласуването вероятно ще бъде тайно, така че няма защо да се страхуват от президентския гняв.
 - А защо трябва да вярваме, че ще се поддадат на шантаж. Ако Котов наистина цени качествата на хората си, той едва ли ще си подбира лесно манипулируеми довереници - не бе приел напълно логиката на Доул, Зверев.
 - Дори и да не се поддадат, нищо не губим.
 - Напротив - ако излязат и публично кажат, че са били шантажирани, ефектът ще бъде дори обратен. А аз не се съмнявам, че подобен шанс няма да бъде изпуснат. Категорично против съм необмислените изнудвания - думите излязоха от устата на малко преди това обвиняван в прекален шантажизъм човек и затова прозвучаха убедително. Доул едва ли щеше да отстъпи и този път, но думата му бе отнета не по правилата на водене на обсъждането.
 Мигел Бакеро - испански дипломат не бе съвсем съюзник на останалите присъстващи. Доул се чудеше защо изобщо са го поканили и смяташе, че това е твърде рисковано. Бакеро бе по-скоро неутрална фигура. Той не се стараеше да провали Изпитанието, а предлагаше другите методи за определяне на Потенциала да се съчетаят и вместят като част от него. Позицията му бе близка с президентската, тъй като Котов възнамеряваше да изпрати с Кораба един доста разнообразен екипаж, който очевидно щеше да изпълнява и операции присъщи повече на Войната или Експанзията, отколкото на Изпитанието. Испанецът обаче не намираше силна поддръжка сред опозицията, тъй като подобно съчетаване се разминаваше с икономическите и интереси - едно е все пак да водиш широкомащабна война, съвсем друго - дребна бойна операция. Разходите са различни. Ако все пак го приемаха като противник на Котов, това бе защото той предлагаше доста по-мащабно съчетаване, включващо не един кораб, а цяла бойна флотилия, в която щеше да има и колонизационна част. Така и военните и експанзионистите щяха да бъдат доволни.
 Намесвайки се в разговора, Бакеро отново се опита да повтори не съвсем популярните си сред аудиторията възгледи:
 - Започваме да се съсредоточаваме върху прекалено дребни въпроси. Мисля, че точно грешката на Котов с квалифицирания вот е удобния момент да поискаме комбинирана операция, макар и под водещата роля на Изпитанието. Ако успеем да убедим президента, че сме по-силни отколкото е очаквал, може и да отстъпи.
 Естествено за пореден път идеята нямаше шанс да мине:
 - Армията не желае милостиня, а доверие. - включи се отново в разговора генерал Дъглас - Определянето на Потенциала е съдбоносна мисия, която трябва да бъде поверена на най-точната и организирана част от обществото.
 - Едва ли всички армии по Земята са на вашето мнение, генерале. Доколкото ми е известно, повечето от тях са все още лоялни на политическите си ръководства - отговори Бакеро.
 - И аз съм верен на политическите си началници. Отдавна мина времето, когато армията си позволяваше да сменя властта. Но това не значи, че военните нямат право на мнение като свободни граждани - защити се американецът.
 - Като военен или като цивилен говорите сега? - остроумно попита испанецът.
 - Започвате да се заяждате, помирителю … - безспорно засегнатият военен щеше да каже и нещо още по-силно на испанеца, ако точно в този момент не се беше отворила вратата на помещението и в нея се появи лице, което очевидно бе един от служителите в империята на Доул. Гневът на генерала автоматически се насочи към него:
 - Нали залата бе абсолютно подсигурена, Доул. Как може някой просто да си влиза без предупреждение в разгара на обсъждането?
 - Това е един от най-верните ми хора. Само той има право да влиза при изключителни ситуации точно защото залата е подсигурена и няма никакви комуникации - защити влезлия магнатът, но все пак се обърна сухо и строго към него - Какво има, Питър?
 - Извинете ме сър, но ще е най-добре да вдигнете комуникационната завеса за да включим телевизията. Цялата планета го гледа в момента.
 - Какво гледа, планетата? - попита Доул, докато набираше кода за снемане на защитата.
 - Изказването на президента.
 - Какво изказване? - чуха се гласове от залата - то трябваше да бъде след два дни - при откриването на дебатите.
 - Май пак ни изненадаха - бе последната констатация преди екранът да светне с образа на Котов и гласът му да запълни пространството, където допреди секунди се крояха планове срещу него:
 "…против икономическо-политическите пазарлъци. Ясно е, че всеки един избор ще има своето стопанско отражение. Просто обществото ни е изградено върху икономиката и тя управлява всичко и съответно - поема тежестите на решенията. Личното ми предпочитание е към Изпитанието, не само защото ни бе убедително препоръчано от две раси минали вече по пътя на определянето на Потенциала, но и защото то ще засегне сравнително най-слабо стопанската ни система - на практика ще трябва да построим само един космически кораб, което не може да предизвика кой знае какви лишения. Но няма да е подобно положението при евентуална Война или Експанзия, каквито са другите най-вероятни възможности. Изборът безспорно принадлежи на Общото събрание и аз не желая да използвам правото си на обръщение към цивилизацията за елементарна пропаганда, макар че опозицията си служи доста по-безцеремонно с медиите. Обръщам се в този момент към Вас, за да ви уведомя, че ще се опитам да сложа край на хаоса и безкрайните спорове и пререкания. Преди малко повече от час помолих председателя на Общото събрание - съдия Томпсън да свика Пълни и непрекъснати дебати. Тя прие, независимо че и дадох гаранции, че няма да използвам конституционното си право аз да ги свикам независимо от решението и. Считано от 5 часа по Гринуич утре сутринта, обсъждането се счита за открито и ще продължи до деня на гласуването. Залата, в която ще заседават представителите на нациите, ще бъде в сградата на бившите Обединени нации. Съдия Томпсън се съгласи и на режим на отдалечено участие. Депутатите ще могат да се включват и дистанционно чрез личната си спътникова връзка, което значи, че който желае може да бъде едновременно с избирателите си и да участва в заседанието. Гласуването обаче ще бъде тайно и всеки трябва в деня му да притигне в Ню Йорк. Надявам се дебатът да фокусира вниманието на обществеността и да концентрира всички спорове там, където им е мястото, за да се сложи край на хаоса предизвикан от пропагандните и медиините манипулации идващи отвсякъде, включително и, трябва с неудоволствие да констатирам, из средите на моите поддръжници. Нека аргументите се сблъскат в чист и открит двубой и нека представителите на цивилизацията ги претеглят подобаващо и гласуват по съвест." - завърши в характерния за опитните оратори полунеочакван стил президентът.
 На екрана веднага се появи журналист, който започна да коментира изказването. Тъй като това бе "Норт Американ Медиа", която още официално не бе излязла от неутралната си позиция и коментарът бе неутрален. Доул загаси монитора и отново привлече погледите към себе си:
 - Никой не бе очаквал подобен хазарт от негова страна, но положението не е катастрофално - каза магнатът и добави - Дойде времето на популизма и демагогията и сега всичко зависи от вас и от парламентарната ви група депутат Щерн. По-добра трибуна няма да получите.
 - Проблемът е, че и Другите вече имат трибуна. И безспокоя се, ще бъдат по-добре подготвени, защото все пак те предизвикаха дебата - отговори опозиционният водач.
 - Решението ми изглежда малко спонтанно - вероятно Котов разчита, че убедителните му аргументи ще победят реториката на последователите ви, но греши. Вашите аргументи не са просто популизъм и са не по-малко убедителни. А и две трети все още са си доста гласове. Така че имайте вяра в себе си - опита се да вдъхне оптимизъм Доул.
 - Групата ще направи всичко, което е по силите и. Ходът на президента наистина е хазартен - прие донякъде логиката на съюзника си Щерн и стана от масата - Смятам, че по нататъшни стратегически обсъждания са излишни. Оттук насетне няма място за извънпарламентарен натиск.
 Доул все пак реши да не завършва с пълно скръстване на ръце:
- "Норт Американ Медиа" няма да се отметне от обещанието си и от утре се включваме в кампанията. Разбира се ефектът ще бъде малко по-слаб поради насоченото в друга посока внимание на обществеността, но уверявам ви такъв ще има. Ще привлека най-опитните коментатори, които ще засилват ефекта от добрите ви ходове и ще атакуват слабостите на Котов. Но преди да поставя преждевременен край на събирането ни, съм длъжен да попитам присъстващите имат ли някакви извънредни идеи - във всяка ситуация е възможен нестандартен път на развитие - опита накрая и задължителната надежда за чудо магнатът.
Опитът обаче, както обикновено в такива случаи, не успя и хората, повечето от които се бяха оказали само слушатели тази вечер, започнаха да стават от масата.
- Надявам се да дойдете на коктейла, когато ще се срещнем вече като противници, господа - сложи формално точка на обезмислената от Котов среща, милиардерът.

Следва...
 
Добри Божилов
"Изпитание за Божественост"

donation

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates