Глава 35 – Гей Балоний

Всеки политик имаше дела, които бяха полезни за народа. Няма, и не бе имало никога, еднозначно вреден политик. Все някъде онова що вършеше, съвпадаше с обществения интерес. Никой не беше достатъчно гениален, че да обърка абсолютно всичко. Така имаше една област, в която мисленето и философията на консула съвпадаха напълно с разума и с интереса на народа. Това беше отношението му към еднополовите любовчии.

donation

Гай Балоний беше мъжкар. Във всяко едно публично действие демонстрираше сила и решителност, а в най-доказващото мъжкарството действие – снимаше се все с красавици, и все пищни, около него. Никой и никога не можеше да го заподозре, че има някакви отклонения.

Но една малка, но гласовита група „инакомислещи” го поставяше в неудобно положение. Това беше кастата на еднополовите любовчии, които бяха открили не съвсем разбираемо очарование в това да правят любов не с отсрещния пол, а със своя. Този абсурд не беше рожба на този народ. Не бяха много любовчиите, и не можеше да се каже, че застрашават с нещо обществените устои. Наблюдаваха ги с насмешка хората. Някои от любовчиите се поправяха и се връщаха към нормалната любов, преоткривайки очарованието на другия пол.

Но в последните години малката група ставаше от година на година все по-гръмогласна. Причините за това бяха външни за страната. Преди време подобна група при Бледоликите беше успяла да издейства решение, че еднополовата любов не е психично заболяване. След това чрез лавинообразна пропаганда започна манипулация на мисленето из целия свободен свят. На различни места възприемането беше различно, като на някои напредъкът беше ограничен, а на други се стигна дори до узаконяване на еднополови венчавки. Свръх-крайностите се докосваха до възпитаване на децата в училищата, че еднополовата любов е нормална.

Вълната на пропагандата, подплатена със златото на щедри фондации, не можеше да подмине и малката държавица на Балончо. И да му навлече неприятности.

Бяха се събрали с Цветарий и Рашидий да обсъждат ситуацията:

-… Стражарите ще се справят и тази година – докладва Цветарий. – Не се очаква да е голямо шествието, и със сигурност ще имаме числено превъзходство над шестващите и противниците им взети заедно… - министърът визираше публична проява на еднополовите любовчии, която се организираше всяка година, и създаваше опасност от сблъсъци с консервативните кръгове, които се отвращаваха до максимум. Нито любовчиите, нито консерваторите успяваха да предизвикат особени ексцесии в предни години, но полицията винаги бе на крак, като гарантираше охрана, която бе по-голяма от самото мероприятие.

-Отлично, Цветарий… - похвали го Балончо – не трябва да пострада никой любовчия, че от Империята ще ни мъмрят – това обаче не променя нещата, че любовчиите ядат от нашия рейтинг.

-Да, така е консуле, и е много несправедливо. Ние, които сме толкова нормални и консервативни, ще излезем виновни за действията на любовчиите. Злите езици дори на Вас посегнаха – на символа на мъжествеността, на опората на истинската здрава любов…

-Те на мен отдавна посягат. Още като бях градоначалник и подписвах тия шествия, ми се подиграваха.

-Но сега са попрекрачили границата… - каза Цветарий…

-Какво са прекрачили? – попита изненадано консулът.

-Не сте ли чули? – учуди се министърът.

-Нима наистина не сте чули? – включи се и Рашидий.

-Какво да чуя? – подразни се Балончо. Сякаш последен щеше да научи нещо, което касаеше предимно него.

-Ами аз мислех, че след като толкова служби ви докладват, и имате толкова съветници и специалисти по връзки с обществеността, все някой ви е казал… - замота се Цветарий – не мислех, че стражарите трябва и с това да се занимават…

-Стига си увъртал, кажи какво става! – тропна като истински мъж по масата консулът.

Цветарий се стресна.

-Неудобно е на Цветарий да Ви го казва, консуле, той ви е най-верният и ще излезе, че не си е свършил работата. Но наистина е непонятно само вие да не сте чули…- каза Рашидий.

-Стига сте ме мотали, а говорете…

-Наричат Ви Гей Балоний вече – затова, че не можете да се оправите с шепа гейове, и ви се качват на главата. – отговори Рашидий. Цветарий виновно мълчеше.

-Какво? Аз Гей? Това е нагло и възмутително…

-Никой не може да контролира слуховете… - философски каза Рашидий.

-Но нима не виждат, че нищо не зависи от мен. Тези глупости ни ги натресоха бледоликите и Империята. Там обявиха гейовете за нормални, спряха да ги лекуват, а дори венчавки разрешиха. Там наливат милиони в шествията и брошурките им… Аз какво съм виновен?

-Както обикновено, Вие не сте виновен, консуле, но обективната реалност ви прави виновен. Народът не е доволен от тези шествия, и парсата обират управляващите. – каза Рашидий.

-Но това е смехотворно, то е пародия! Гей Балоний. Това повече подхожда на Бъдишеф. Какви ли не слухове се носят за него, а в обкръжението му има доказани еднополови любовчии… - продължи да се ядосва Балончо.

-Мда, но негативите ще ги оберем ние. Народът очакваше от нас да направим нещо срещу това отблъскващо шествие, а ние не направихме нищо. Пуснахме го в центъра на столицата. Вместо нас, съпротивата бе оглавена от националистите… - каза Цветарий.

-Неее, не съм съгласен. Трябва да обясним на народа, че от нас нищо не зависи. Любовчиите са подкрепяни от другаде, те са извън нас, те са над нас…

-Мислите ли, че е разумно Гай Балоний да обяви, че еднополовите любовчии са над него? – попита Рашидий.

Балончо се стресна и осъзна колко лоша е ситуацията. Ако тръгнеше да обяснява на тълпата реалността, щеше да стане още по-лошо. Сега излизаше, че само подкрепя гейовете, а чрез истината щеше да излезе, че е по-слаб от гейовете. Катастрофа…

Не му остана друго, освен да се доядоса на Бъдишеф:

-Като си ги обича тия, защо Бъдишеф като беше на власт не им даде всичко що искаха? Нали е техен човек. Сега щяхме да сме пред свършен факт и да има с какво да се оправдаем…

-Бъдишеф е техен човек, но партията му е не по-малко консервативна от нашата. – каза Рашидий – целият ни народ е консервативен и няма партия с гей-избиратели. Затова здравият разум в партията му го спря и блокира опитите му.

-Уф, нямам думи. Сега заради това ние ще страдаме. Малко са ни другите проблеми…- почти извика консулът.

-Е, позитивното консуле, е че народният натиск поне пречи да им отстъпим на исканията. Вижте какво става по други страни. Затъват в отклонения и поквара…- каза Цветарий, и добави – В крайна сметка, народният натиск опазва народа.

-Но удря нас. Толкова усилия да сме добри и полезни, и накрая какво – Гей Балоний… - унинието започваше да се прокрадва в сърцето на Балончо.

-Ситуацията не е толкова лоша. От Империята притиснаха и други партии да подкрепят шествието. Не само ние сме на пангара. Кокалий стана смешен пред собствените си хора като се обяви „За”. Бъдишеф, макар и не лично, но даде подкрепа като прати емисари. – каза Рашидий.

-Да, но стражарите ще пазят любовчиите, и ще бият разумните. И за това сме виновни ние… - изрече тежката истина Балончо.

Настана кратко мълчание. Безсилие и неприятен вкус на горчилка, стоварена незаслужено на незаслужили такава орис. Консулът вдигна телефона и нареди на секретарката да повика съветника по връзки с обществеността. Умно момче, което понякога даваше добри идеи в трудни ситуации.

-Повикали сте ме, Гай Балоний… - появи се на вратата повиканият.

-Ела тук. Защо не си ми казала за „Гей Балоний”?

-Ами, аз мислех, че го знаете, всички го знаят това. Една жалка провокация…

-Щом всичко го знаят, значи не е жалка провокацията. – скастри го Балончо.

-Мда, прав сте, извинете ме за пропуска…- сви се съветникът.

-Не се оправдавай сега. Не съм те викнал да те мъмря. Трябва да измислим отговор. Не може тази пропаганда така да продължава…

-Да, Гай Балоний. Ще събера екипа и започваме да мислим. На слух трудно се противодейства…

-Не никакъв екип. Няма време. Веднага трябва да реагираме! – заповяда консулът.

-Ами, аз, сега, какво, нямам готови идеи…

-Понякога си бърз в мислите… - похвали го подканящо Балончо.

Съветникът замълча, чудейки се какво да каже. Цветарий се включи отново:

-Може да отклоним вниманието. Да арестуваме някой…

-Имаме ли готов. Трябва да е едра риба? – попита консулът.

-В списъка в момента няма едри риби, но винаги може да изберем някой извън списъка.

-Кой например? – попита Балончо.

-Позволете да се намеся – включи се Рашидий – Един арест в този момент, ако не е подплатен с неоспорими доказателства, ще навреди. Ще се усетят, че отклоняваме вниманието от шествието. Пък и арестите се поизчерпаха като художествено послание…

Като министър на изкуствата, мнението на Рашидий по този въпрос не можеше да се пренебрегва.

-Да, мисля че си прав… - съгласи се унило консулът.

Междувременно съветникът подскочи:

-Еврика…

-Какво? – в един глас погледнаха го тримата.

-Еврика, сетих се…

-Какво се сети? – попита обнадеждено Балончо.

-Как да се оправим в ситуацията.

-Как?

-Ако планината не дойде при Мохамед, Мохамед ще иде при планината…

-Добра поговорка…- каза Рашидий.

-Разбирате ли, - каза съветникът – ако не можем да се справим с Гей Балоний, ще направим Гей Балоний да звучи позитивно.

-Това не е ли планината да иде при Мохамед? – попита Цветарий.

-Да, трудно е, - каза съветникът – няма да стане отведнъж. Но с всяка стъпка ще намалява негативизма на „Гей” пред името Балоний. По-добро е от това процесът да върви наобратно. По-добре по малко, но в полезната ни посока, отколкото с много в обратната.

-Разумно, - съгласи се консулът – Какво предлагаш? Как Гей Балоний ще стане престижно в страна, в който това е измислено като подигравка?

-Много просто – ще правим онова дето правят бледоликите и Империята – ще се качим в лодката по течението…

-Да, обективен факт е, че притиснати от пропаганда, много лидери там смениха позицията си, и така смекчиха натиска върху имиджа си. – каза Рашидий.

-Това е тактиката да направим лошото добро като не можем да се отървем от лошото. – каза съветникът – В някои страни дори стана престижно да си еднополов любовчия.

-Предлагате да отговорим на слуховете с предизвикателство, заставайки фронтално срещу тях. Защитавайки позицията, който те осмиват? – попита Цветарий.

-Да. – тържествено заключи съветникът.

-Но това е абсурд. Ние сме избрани от народа, за да браним неговия интерес. Не да манипулираме народа, за да защитим своя интерес. Никой не е гласувал за нас, за да го превъзпитаваме, че гейовете са нормални! – възропта стражарският водач.

-Да, в някакъв смисъл ще подменим смисъла на демокрацията. – съгласи се Рашидий – Ще правим лошото добро, само за да излезем ние добри.

-Правят го в странство.  – аргументира се съветникът.

-В странство правят и много глупости. – каза Цветарий. – Това е ерозия на обществото, на морала, на семейството. По-добре да загубим малко рейтинг, но чак такива компромиси да не правим.

-Не мога да взема твърдо мнение по въпроса. – каза Рашидий – Рейтингът на консула е важен, но важен е и общественият интерес…

-Според мен, трябва да се борим с лудостта с естествени методи, дори да не ни вярват. Да се борим за нормалното, и така лека полека да докажем, че Гей Балоний е подла манипулация. – твърдо заяви Цветарий.

Балончо сложи точка на спора:

-Общественият интерес наистина е важен, но той се разпростира и извън въпроса с еднополовите любовчии. Има много други предизвикателства и проблеми, които трябва да решаваме. И за да запазим авторитета на настоящия консулат, който най-добре от всички предишни защитава обществения интерес, то запазването на рейтинга на консула става от първостепенен обществен интерес.

-Но Гай Балоний, това е абсурд, това е по същество приемане на званието Гей Балоний…- за последно възрази Цветарий.

-Гай или Гей няма значение, важното е да звучи позитивно. Затова реших – Гей да стане позитивно. Започваме промоцията.

Съветникът се ухили до уши, доволен че отново е дал добра препоръка на шефа си. А малката държавица на Балончо пое по изпитаната пътека на други по-големи, които бяха доста по-напред по нея. Пътеката, по която малките грехове стават големи, по-големи, най-големи, и накрая спират да бъдат грехове, защото са твърде големи, за да бъдат грехове, и следователно трябва да се провъзгласят за благодат…

Продължава…Скоро…

26.06.2010
Добри Божилов
"Гай Балоний" – Политическа сатира в реално време…

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates