Държавата на „плюнките”

Група възрастни проявиха жестока безкомпромисност  срещу едно дете, а няма нито един политик, който дори лека твърдост да прояви в защита на нещо българско - срам пълен…

donation

Нито една лидерска, нито една политическа реакция няма в България около казуса с двете българо-полячета. Нямаме лидери, които да поемат отговорност и да кажат нещо. Всички се крият зад бездушни юридически формулировки, и по стар български обичай – прехвърлят цялата вина върху нас, като не смеят един „зъб” да обелят навън. А то и Полша все едно е някаква велика сила, та треперим да не ги ядосаме.

С действията си Полша открито наруши нашия суверенитет. Защото момичето беше изведено от България незаконно и чрез тайни дипломатически канали, а не в резултат на изпълнението на българското съдебно решение. Детето беше качено на полски самолет, след като беше закарано да летището с дипломатическа кола. Все едно сме някаква африканска държава и американски дипломати така спасяват някое американче от местния диктатор. Нали сме в ЕС, нали сме в НАТО, нали сме съюзници с поляците. Нали те самите се опират на наше съдебно решение за връщане на децата. Защо тогава ги извеждат тайно от страната?

Нашите лидери обаче не са никакви лидери. Това са абсолютни плюнки, чиято цел е само да съхранят постовете си, и не поемат никакви рискове, свързани с това да защитят някакъв интерес в чужбина. Всички сме много „ербап” вътре в страната и като трябва да смачкаме някой тук. Но навън сме по-ниски от тревата. И винаги като трябва да решим някой проблем, гледаме да смачкаме някой тук като виновен, та да не засегнем някой навън.

Случващото е символ на падението на България. Пълен позор. По-голям срам от този няма накъде. Група възрастни проявиха жестока безкомпромисност  срещу едно дете, а няма нито един политик, който дори лека твърдост да прояви в защита на нещо българско. Срам пълен. Срам пълен.

Някога турският султан се караше със съветниците си за всяко разрешително за българска църква. Караше се, защото им казваше, че за него било важно „Стамболова да не разсърди”. А сега. Какви наследници на Стамболова имаме… Плюнки. Даже Бат Бойко се е скрил и няма мнение по въпроса. Плюнки.

Правилното юридически решение в момента е Полша да върне незаконно изведеното дете, и то, заедно с братчето си, и с баща си, да отидат заедно в Полша. По официален път. И в изпълнение на законна процедура. Правилното политически решение е България и Полша да се договорят делото за развода да се гледа в трета страна - от независим съд. Според полските закони, но от независим съд. И децата – по възможност, да живеят в тази трета страна, заедно с двамата си родители, а ако трябва и с други роднини, докато въпросът се реши. Българското посолство в тази трета страна, да намери работа на бащата, полското – на майката, и така до решаване на въпроса.

Всичко друго е пълна подигравка с децата. Ние ще протестираме тук, поляците ще протестират там. Всеки един ще е нарушил някакъв закон и всеки ще размотава нещата. А двете деца ще бъдат разделени. Това е абсурд.

След допуснаха раздялата и вандалското отвличане на момичето, българските „плюнки” трябва поне да ограничат щетите. Трябва да намерят решение, изхождащо от интересите на децата. А не да се измъкват като хвърлят вината върху един нещастен баща, който ако е прав, че майката е пияница, трябва да получи орден, а не призовка…

Прочее, честит 1 юни на всички български деца…

Добри Божилов
01.06.2009

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates