Обвинен=Виновен, или за поредния прокурорски популизъм

Прокуратурата използва случая с Галеви, за да си прави реклама и да поддържа всички онези манипулации, с които години наред вече ни залъгва, че се бори с престъпността

donation

Във връзка с риска братя Галеви да излязат от ареста като се кандидатират за депутати, от българската прокуратура се роди поредната абсурдна идея – хора, срещу които има разследване, да не могат да се кандидатират. Това е изключително груба манипулация, която развива политиката на прокуратурата от последните години да се приравнява „обвинен” на „виновен”. Страшна пропаганда и страшна реклама си правят Борис Велчев и шайката му, като започнат някое публично разследване, обявят някой за престъпник и започнат да се показват по медиите, и да водят делото основно там. А в съда се окаже, че всичко това е една голяма измама. Но никой не гледа какво става в съда, защото то става след години. Човекът вече е дискредитиран и унищожен.

Така и сега – за който прокуратурата реши, че трябва да го разследва, губи правото си да се кандидатира. Но то за започване на разследване нищо не се изисква. Няма ограничения. Няма съдебен контрол върху самото разследване. Всеки може да бъде разследван за всичко. Това не значи, че е виновен. И не може заради преценката на един прокурор, човекът да губи част от гражданските си права.

Прокуратурата използва случая с Галеви, за да си прави реклама и да поддържа всички онези манипулации, с които години наред вече ни залъгва, че се бори с престъпността.

Проблемът с Галеви не е проблем на това дали някой е разследван. Проблемът е в напълно непонятния имунитет, който придобива всеки кандидат за депутат. За какво е нужен този имунитет? Кандидатът е г-н Никой, той не е избран. Кой е измислил тази грандиозна глупост, наречена „имунитет за кандидат”? Ако няма такова нещо, Галеви могат да си се кандидатират, и да си останат в ареста. А ако бъдат избрани, тогава отговорността за освобождаването им ляга върху най-висшата власт в тази страна – избирателят. Тази власт е по-висша от властта на прокурори, депутати, министри, закони, наредби, заповеди и пр. Ако тази власт реши, че някой ще бъде избран, никой не може да върви срещу нея. След като народът така решава, институциите се съобразяват. Това е демокрацията.

Добри Божилов
25.05.2009

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates