Пълен блокаж в СДС

Доколкото вътрешните процедури не са официални, и не подлежат на съдебен контрол, съдът не е логично да се позовава на такова нещо

donation

Българската съдебна система напълно блокира СДС като партия и я превърна в посмешище. Докато един съд – ВАС, отказа регистрация, на основание на това, че лидерът не можел еднолично да подписва като не се съобразява с решенията на колективните органи, друг съд – СГС, отложи за неопределено време решението за избора на Мартин Димитров. Така СДС е в състояние, в което не може да предприеме нещо. Без Юруков не може да се включи в Синята коалиция, а без мнозинството на Мартин в Националния съвет, не може да се яви самостоятелно.

Имаше една приказка, че ако българското законодателство беше компютърна програма, тя щеше да блокира на всеки 5 секунди. Законите си противоречат едни на други. Очевидно същия принцип важи и за съдебната власт.

Случващото в съда е доста странно като логика. ВАС отказа регистрация на Юруков с аргумент, който не засяга представителната власт в партията, а е вътрешна процедура. Доколкото вътрешните процедури не са официални, и не подлежат на съдебен контрол, съдът не е логично да се позовава на такова нещо. Вътрешните процедури на всяко юридическо лице са си негов проблем, а пред външния свят то се представлява от определено лице. Ако лицето не изпълнява вътрешните процедури, си има начин за смяната му. Но е абсурд съдът да отхвърля законната воля на законния представител, на основание на неспазени вътрешни процедури. Защото тогава и Юруков може да измисли някакви вътрешни процедури, които са спазени и му дават право да регистрира партията си. Съдът няма как да разбере – поне не и толкова бързо, кой е прав. Затова при бързи производства, като тези за участие в избори, се гледат преди всичко външните формални правила, а няма време за разследване.

Освен всичко друго, според логиката на ВАС, от регистрация може да отпадне не само СДС. Част от другите партии също нямат решение на колективен орган за участие в изборите. Партията на Анастасия Мозер например няма данни да е провеждала такова съвещание. Самата Мозер дори юридически не я представлява, а председател е друг. Подобно е положението и с ДСБ. Те имат решение за „Синя коалиция” със СДС. Вместо тава се появява друга „Синя коалиция” без СДС. Така по логиката на ВАС, и Синята коалиция трябва да изгуби регистрация. Същото важи и за доста други партии.

Разбира се, всичко това е правен абсурд. В правото значение има официалната представителна власт, а не вътрешните процедури. Очевидно ВАС взе политическо решение, което не е първото подобно, няма да е и последното. Това е орган под строг политически контрол. В случая лобито на Костов надделя.

Не по-малко абсурдна е и ситуацията със самата регистрация на ръководството на СДС. Новият лидер нарича това „отказ от правосъдие”, и той наистина е такъв. Но в обратна посока. СГС отказва да се произнесе, защото няма как да се произнесе в полза на Мартин, защото доказателствата са срещу него. Цялата преписка по делото се е появила в Интернет, и мнението на юристите е, че на база на нейното съдържание, вписване не може да има. Отделно е жалбата на Николай Гацев, която реално е основателна и твърди, че Мартин е избран по устав, който не е влязъл в сила. Това наистина е така, защото уставът се оказва вписан, след като изборите са проведени. Т.е. те са неуставни и невалидни. Няма как да има вписване тогава. Поради такъв тип причини, решението на ВКС не разпореди вписване, а разпореди ново разследване. Т.е. ВКС си „изми ръцете” да не обере негативите ако отхвърли Димитров. Но под натиска на „сините каски” на Костов, сега СГС го е страх да излезе с ясно решение, според фактите, а отлага. Така „подписът” остава у Юруков. Но самият подпис е блокиран от новата съдебна практика на ВАС да се позовава на вътрешни процедури.

Така СДС се оказва в състояние на фактическа правна репресия. Това е първата партия в България, на която и се забранява участието в избори, макар тя да изпълнява всичките изисквания на закона – точно като всяка останала приета партия. Как точно се стигна до тук – много анализи могат да се правят. Но крайният факт и си е факт – СДС за пръв път пропуска избори от 20 години насам. И има огромен риск да пропусне още едни избори, от най-важния тип – парламентарните.

Като гледаме текущите процеси, всичко може и да ни изглежда като интересно шоу. Но като погледнем крайния резултат отстрани, той е стряскащ – за пръв път сериозна партия е отстранена от участие в изборите чрез интриги. Това е много лош признак за състоянието на демокрацията.

Добри Божилов
18.05.2009

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates