И Конституционният съд очевидно има нужда от рестарт

Двойни стандарти отвсякъде...

donation

Конституционният съд за пореден път се дискредитира напълно и доказа, че може би е нужна конституционна промяна, която да го замени с нещо друго – напр. втора камара на пьарламента. Най-елитните магистрати в държавата се изявиха като класическа политическа инстанция, която изпълнява поръчки „точно по желание на клиента”. Просто нагласиха нещата точно като за шайката около президента Първанов. Няма принципи, няма право, няма аргументи.

Може да има много мнения за това дали 8% бариера е по-противоконституционна, или 31 нееднакви мажоритарни района. Но няма никаква логика да се ползват двойни стандарти и в единия случай едно да се отмени, пък другото да остане. Абсолютно никаква логика няма и мълниеносното произнасяне на съда, който обикновено обследва добре всеки проблем и издава решение след няколко месеца. Така е не само в България, а и по света. А тук – за 1 седмица…

Двойните стандарти са очевадни. Ако 8% е противоконституционна бариера, защото прави неравнопоставени партии и коалиции, тогава и 31 различни избирателни трябва да се отменят. То при тези райони изкривяването ще е още по-голямо и реално те могат да обърнат резултата. Това са 13% от общия брой депутати, а разликата между БСП и ГЕРБ е 8-10%. Като се отчете предимството на БСП и ДПС в ползите от мажоритарното разпределение, това нещо може да обърне изборите. ГЕРБ да получи повече гласове, а БСП и ДПС – мнозинство. Отменената бариера дори в най-лошото си проявление, не може да докара такова изкривяване.

Но въпросът не е за това кое е добро и кое лошо. Въпросът е за принципите на работа на Конституционния съд и за това той изпълнява ли функциите си. Отговорът очевидно е отрицателен. Т.е. още една институция в България като че ли има нужда от пълен рестарт и реосноваване.

Добри Божилов
15.05.2009

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates