Слави трябва да бъде подкрепен

Обективен факт е, че старите партии не желаят промяна в избирателната система

donation

Има една историческа практика, че противоречиви фигури, на някакъв етап от живота си, заемат доста полезна за обществото позиция и се отдават на справедлива кауза. Практиката сочи и, че понякога от такива действия се стига до значителни подобрения в живота на самото общество. Опитът на Слави Трифонов да разклати избирателната система, и да прокара мажоритарен елемент в нея, много прилича точно на такъв тип начинание. Слави не може да бъде оценен еднозначно, защото в биографията му има твърде противоречиви действия. Но с инициативата си да „поразчупи” партийно-олигархичния бетон, той се обръща към самата сърцевина на проблемите в България, и създава възможност за стартиране на оздравителни процеси.

Обективен факт е, че старите партии не желаят промяна в избирателната система, защото тя ги устройва идеално и гарантира постоянното възпроизводство във властта на едни и същи хора. Това важи и за опозицията – както парламентарна, така и извънпарламентарна, която се е изградила в стария модел и го експлоатира безпроблемно. Това важи и за ГЕРБ, които в качеството си на водеща по проучванията партия, искат да се реализират точно като партия, и не желаят конкуренция от независими личности, нови малки партии, силни мажоритарни кандидати и пр. Т.е. и те искат листи пълни с посочени от вожда фигури, точно както напълниха общинските съвети с такива, и сега резултатите в местната власт са видими.

С инициативата си Слави практически застава срещу всички стари партократи, което в средносрочен план може да му струва позицията на топ-водещ в топ-телевизия. Но на настоящия етап тази позиция, използвана за обществено полезна кауза, е много добър шанс в държавата да се промени нещо.

Добри Божилов
05.02.2009

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates