БСП е неразривно свързана със служебния кабинет, ако е неолиберален - следва пълен червен крах...

Резултат с изображение за корнелия нинова румен радев

Слуховете, че Румен Радев се готви да назначи крайно неолиберално служебно правителство очертават доста лоши изборни перспективи за БСП. Ако това се случи, най-вероятно ще претърпят съкрушителна изборна загуба, от типа на тази през 2014 г. Отново Бойко ще ги бие с нещо от типа на 30:15%, но не защото ГЕРБ ще са спечелили поддръжка, а защото БСП ще се срине.

От месеци Корнелия Нинова се опитва да се разграничи от служебното правителство, като внушава, че то си е работа изцяло на президента, а партията няма да даде нито един кадър. Въпреки това, обаче, настроенията в обществото са съвсем други, и изборният резултат на червените ще е пряка оценка за работата на служебния кабинет.
Причина за това е самият източник, от където дойде победата на Радев, и вдигането на резултата на БСП в последните седмици. БСП получи голяма инжекция от русофилски, анти-атлантически, патриотичен и анти-неолиберален вот. Именно на това се дължи, както успехът на Радев, така и настигащата инерция спрямо ГЕРБ.
Но този вот сега очаква развитие. Нещо да се случи. И залага именно на служебното правителство. Именно то трябва да развее знамето на "промяната" в напълно дотегналия атлантизъм, неолиберализъм и чуждопоклонничество.
В тази посока, първоначалните слухове, че Радев готви хипер патриотичен кабинет със знакови имена вътре, спечелиха огромна популярност в социалните мрежи. Ако това е някакъв вид неформална социология, то може да се каже, че настроенията в обществото са именно в тази посока. Т.е. ако Радев направи това, той ще предизвика вълна от еуфория, която ще запрати БСП във висините.
Но ако направи обратното, каквито са последните слухове, крахът ще е тотален. Абслютно отвращение и погнуса предизвика в социалните мрежи информацията за кабинет на цариста Огнян Герджиков, в който Гергана Паси става евро-министър, а Соломон Паси се гласи за евро-комисар. Просто народът изтрещя, и то точно гласувалите за Радев. Стане ли това, БСП отива на "6 метра под Земята", а Бойко се връща на "бял кон" с 30%, върху някаква катастрофално ниска избирателна активност.
Както и да се върти и суче БСП, тя е неразривно свързана със служебния кабинет. И трябва или да оглави вълната на анти-неолиберализма, или просто да се самоубие. Няма филм, в който Радев заема послушна неолиберална позиция, и БСП запазва онзи бонус от 10-12%, който получи от русофили и недоволни от фалиралия икономически модел. А тези проценти реално са много повече, те могат да избият в съвсем друга посока - нова партия или нов лидер.
Въпросът е, че засега БСП успя да завземе част от този електорат и го добави като "широка периферия". Единственият им правилен ход е да продължат в същата посока, и те самите да се превърнат с "партията на промяната". БСП няма никакъв резерв от неолиберални избиратели. Те ще си идат при ГЕРБ, Реформатори, Раданисти, Христо-Ивановци и пр.
Има слухове, че самите слухове за състава на кабинета са "опипване на почвата", за да се види какво да се прави. Е, ако е така, то реакцията е твърде ясна, за да има съмнения. Вълната или се овладява, или те помита. Шикалкавене с греблата е невъзможно...

Добри Божилов
06-01-2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates