САЩ натириха Ердоган, чрез реч на Хилари... Искат Русия като съюзник

С изказването на Хилари Клинтън, че Русия е важна като съюзник в Сирия, и ИДИЛ са по-голяма заплаха от Башар Асад, с това изказване, САЩ по същество натириха Ердоган във военните му авантюри. Изказването не е от преди, а е точно от сега – когато основният проблем е напрежението между Русия и Турция. То не може да се тълкува по друг начин, освен като „скастряне“ от страна на САЩ на своенравния им съюзник Турция.

Официално Президентът на САЩ или друг представител на държавата не може да заеме позиция срещу Турция. Това би разклатило НАТО и цялата система на американското влияние по света. Но чрез Хилари посланието е достатъчно ясно. Тя в момента не заема никакъв пост, тя е политик, който може да говори каквото си иска. Но в същото време е кандидат на Демократическата партия за Президент. Т.е. това в момента е най-важното лице в самата Демократическа партия, след действащия Президент. Демократите са управляваща партия в момента, съответно това е по косвен път изразена позиция на управляващите.

Казано по-просто, това е позиция и на Барак Обама, доколкото Демократите не могат да си позволят да има драстични разлики в мненията между отделните им лидери. Самият Обама подкрепя Хилари за следващ Президент, при това го прави не само в рамките на Демократическата партия, но и на национално ниво. Това по принцип е нарушение на някои политически правила, които постановяват действащият Президент да не се меси в изборите. Но щом го прави, очевидно е силно обвързан с нея. Съответно – чрез нея се изразява и неговото мнение.

Ако мнението на Обама е такова, то на Ердоган му остава да се надява единствено на някаква подкрепя сред Републиканците. Но там такава не се вижда, а и скарването на Ердоган с Израел би направило много трудно да пробие в Републиканската партия. Дори и обаче хипотетично Републиканците да са с него, това не му помага с нищо. Защото до януари 2017-та, Президент е Обама. Това е повече от 1 година, която и именно ще е решаваща за съдбата на Турция и на войната в Сирия.

Т.е. накратко, ако ще се бие с Русия, Ердоган ще трябва да го прави сам… Това му каза Хилари...

Добри Божилов
02-12-2015

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates