Отвореното общество - краткосрочни ползи и огромни лихви после...

Мисля си по следния въпрос - отвореното общество създава повече възможности пред личността, но само в краткосрочен период. Защото чистите права, без задължения, водят до разрушаване на обществото, а то самото е източникът на възможностите.
Какво имам предвид?

Ако социализмът те е образовал и направил специалист, но те държи на ниска заплата, то обществото функционира. Ти си на ниска заплата, но и другите (доктори, учители) са на ниски заплати и получаваш по-евтино техните услуги. Като се отвори обществото, ти получаваш шанса да идеш в чужбина на висока заплата. Това краткосрочно е добре. Но собственото ти общество, което е инвестирало в теб, и разчита на теб, те губи. Така като загуби много хора и самото общество ще се разпадне. Т.е. всички блага, които то е носело, ще се загубят. Привидно обаче, ти вече си в друго общество и това не те интересува. Само че не е точно така. В другото общество могат да отидат само тези, които се търсят. Твоите родители - старци, никой не ги търси. Те остават тук, и при разпадащо се общество, получават по-мизерни пенсии, както и все по-лошо здравеопазване. Така за теб възниква един нов разход - трябва да им пращаш пари в замяна на ниската пенсия, но също - и да им плащаш здравеопазване, лекарства и пр. А това вече не са ниски разходи. Опцията да ги прибереш при себе си е още по-скъпа. Гледането на старец в чужбина би било разоряващо. Т.е. ето как собственото ти бягство, ти създава проблеми и на теб.

Но още по-важно е нещо друго. Обществото е все така отворено. Ти си избягал. Само че времената се менят, и китайците вече могат да доставят това, което ти произвеждаш, по-евтино. Твоята професия се обезценява. При социализма и затворената икономика, ти би имал по-ниския доход, но в балансирана и обща работеща система. Като си отишъл в Англия, и си инженер, си получил много паунди. Обаче след 10 години китайците превземат пазара и твоята фирма затваря. Ето - отвореността удря и новата икономика.

Можеш, разбира се, да идеш в Китай. Само че там ще ти дадат заплата колкото при социализма... Иначе не биха били конкурентни...

В крайна сметка какво излиза - краткосрочната изгода от отвореното общество дългосрочно ти праща сметка с огромни лихви и неудобства ...

И обратно - затвореното общество гарантира стабилност и предвидимост, както и управляемост на процесите...

Добри Б.
22-11-2015

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates