Казано и записано... (архивите са живи)

Преди около месец, държавният секретар на САЩ с доста ясен дипломатически тон заплаши Русия, че ще пострада, ако играе солово в Сирия. Това стана след като повече от 1 година САЩ, самите те, играят солово в Сирия, и очевидно заплахите не важат за тях. За да не изглеждат думите му твърде директни, той приписа опасността на "Ислямска държава". Но всички разбраха за какво иде реч... Сега съвсем очевидно руски самолет падна, и съвсем очевидно и САЩ и Великобритания пропагандират версията, че е свален умишлено. Нито Русия, нито Египет засега приемат подобна версия, но САЩ и Великобритания настояват за нея, и дори вадят "доказателства" от спътници. Великобритания дори театрално спря собствените си полети до Египет. Всичко това очевидно е опит да се припомни на Путин предното предупреждение и да му се даде да разбере, че заплахата е изпълнена.

Ето новината от преди месец (източник в."24 часа):

"Според държавния секретар на САЩ Джон Кери Русия може да стане мишена за бойците от „Ислямска държава“, предаде ТАСС.

„Ако не намерим начин да обединим сили за борба срещу „Ислямска държава“ и Русия се бие сама с тях, познайте какво ще стане? Русия ще стане мишена. Русия ще види терористи с гранатомети, падащи от небето самолети. И както Асад и тя ще се превърне в магнит за джихадисти“, смята Кери.

„Трябва да се обединим срещу екстремистите. И Асад трябва да напусне властта“, каза той. „Всичко зависи от един човек и Русия, и Иран не трябва да упорстват, щом всичко е свързано с един човек“, продължи той.

На въпрос дали ще е възможен съюз между Русия и САЩ срещу „Ислямска държава“ Кери отговори: „Всичко е на масата. Ако се разберем за Асад и прехода на Сирия, то ще е възможно. Но трябва яснота“.

Кери изрази увереност, че разгромът на „Ислямска държава“ „не само е възможен, но и напълно вероятен“, отчитайки как терористите биват ненавиждани от цял свят. „Схватката обаче няма да е лека, дори и при наличие на общи действия“, каза американският дипломат в заключение."

komentari.com

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates