Ще станем нация-пародия, ако в 21 век на референдум отхвърлим Интернет гласуването

   Първо да уточня, че не съм привърженик на ГЕРБ, нито на Президента. Всъщност, не понасям тази мутренска шайка, която управлява държавата и намирам, че случващото се у нас е най-големия позор, който се е случвал в политическите системи на цяла Източна Европа. Видно от постоянните ми коментари, а и от част от разказите ми, е че съм един от най-върлите мутрофоби и бойкофоби у нас, и не съм се отмятал никога от този си възглед.

   Казвам това, защото в момента, за да си направи реклама, една част от тази мутренска групировка се опитва да паразитира върху въпроса за електронното гласуване. А опозицията – типично по български, изведнъж изнамери аргументи „Против“.
   Уважаеми приятели, 21 век сме! Светът се превръща в един огромен компютър, и в това супер-информационно време, ние още да водим дискусии около електронното гласуване, е пародия. Всъщност е-гласуването следва да се въведе незабавно, и без никакви референдуми. То е като въвеждането на нови гуми на колите или нови технологии на самолетите. Не се прави референдум! Въвежда се, защото е ново откритие, което ще подобни реалността. Това е част от прогреса, а всеки, който говори срещу прогреса, е обикновен глупец.
   В настоящия момент цялата банкова система е в Интернет. Нещо повече – роди се нова валута, основана на Интернет, която вече е по-популярна и стабилна от 90% от световните валути! Отстъпва (до време) само на старите и окопани от десетилетия валути като долара, евро (марка) и йена. Но до време. Още нещо повече – цялата информация на ЦРУ и на другите разузнавателни агенции е в Интернет. Ползват се супер охранителни технологии, но тя е там!
   В тази ситуация, някой да поставя въпроса за електронното гласуване е пълна смешка. Естествено, че трябва да го има. Трябваше да го има още преди 10 години!
   Какъв е основният аргумент срещу електронното гласуване?
   Щяло да се улесни купуването на гласове и да е по-лесно да се контролира вотът.
   Ами да питам – сега не се ли купуват гласове? Няма ли контролиран вот? На последните избори една от партиите съвсем официално нае 70 хиляди „наблюдатели“. Даде им точно по толкова пари, колкото са гласуващите членове на семействата им. И всичко стана напълно законно! Ами „Костинброд“? 400 хиляди бюлетини, опаковани и разпределени по градове, не означаваха нищо. Всичко се сведе не до това кой искаше да подмени вота (и вероятно успя с друга част – неоткрити бюлетини), а до това, че така Мая Манолова се опитала да направи скандал! Бюлетините са нищо, Мая Манолова е виновна за всичко. И накрая – Мая Манолова  -подкупена с висок пост, та да си трае.
   Но нека не гледаме само България. Референдумът за независимост на Шотландия завърши с близък резултат. После се видя, че в някои секции тотално глупаво са подменяли бюлетини – дори не изключили охранителните камери. Ясно е, че Шотландия не може да бъде пусната, и резултатът беше „подпомогнат“ чрез манипулации. Ами Испания – та там направо отказват референдум за независимост на Каталуня. И сега ще правят избори вместо това, с които да е като вместо референдум. Ами изборите от 2000 г. в САЩ? Та те по брой гласове бяха спечелени от Ал Гор. Но избирателната система на САЩ прави едни гласове по-тежки от други. Това, в комбинация с мнозинството на републиканците във Върховния съд, доведе до назначаването (не избора) на Джордж Буш - Младши, за президент.
   Манипулациите и схемите са интегрална част от демокрацията. Никой не трябва да си прави илюзиите, че с една или друга процедура, може да ги спре. Това е демокрацията – силно корумпируема система, основното достойнство на която, е че има прекрасна фасада.
   Но да се върнем в България. Борбата ни с купуването на гласове се изразява в наказания като онова за 83-годишна старица, глобена с 1000 лв. че гласувала 2 пъти. А Цецо с 400 хиляди бюлетини няма и 1 лев глоба J. В Хасково на последните избори Реформаторите – най-снобската и елитарна партия, отбелязаха 12 пъти увеличение на гласовете. За сметка на циганската махала. А един нов политически герой доказа, че с МНОГО МНОГО ПАРИ, можеш от абсолютната нула да идеш във върховете на политиката. И после без пари – от върховете да слезеш отново в калта. Е това не е ли доказателство, че всичко е пари, и че демокрацията и в момента си се купува и продава?
   И не електронното гласуване е виновно за това! Нито ще влоши с нещо ситуацията.
   Вярно е, че един циганин, който иска да си продаде гласа, може да гласува пред очите на тоя дето плаща. Но сега не го ли прави? Има ли изненади в циганските квартали? Някакъв значим брой продали си гласовете, да не са гласували „както трябва“? Има ли такъв случай?
   Но нека идем и по-натам. То проблемът всъщност не са купените гласове. Проблемът вече са купените комисии. Няма никакво значение кой и как е гласувал, ако си подкупил 5-те преброители. То там може и никой да не гласува. Пак накрая ще има 100% активност и 100% гласували за една партия. Има такива случай по някои села.
   Ами подмените на бюлетини? Аз лично съм участвал в няколко кампании, и винаги, чуйте – ВИНАГИ, е обсъждан въпросът с кражбите на гласове. Т.е. партии, които нямат представители в комисиите, или нямат наблюдатели, другите партии им подменят бюлетините. И си разделят гласовете им. Това е най-всеизвестната и публична тайна на всички избори, и най-малко обсъжданата по медиите. Вероятно защото е изгодна на всички големи играчи. Това е посичането на малките от големите- всички големи взимат по нещо, и са в съюз срещу малките без наблюдатели. Намирането на 10 хиляди наблюдатели винаги е било голям проблем за всяка една малка партия на избори. А на големите наблюдателите им ги плаща държавата – под формата на членове на комисиите.
   Всичко това не е ли по-голяма заплаха от риска някой да стои до циганина докато той гласува от таблета си?
   Електронното гласуване е голяма стъпка в историята на човечеството. То рано или късно ще се въведе, защото такава е обществената еволюция. Но ще станем смешни, ако го въведем последни. А супер смешни ще сме ако на референдум отхвърлим е-гласуването. Представете си как ще изглеждаме като нация и общество, ако във века на информацията и технологиите, ние гласуваме срещу електронното гласуване :)
   Ползите от този тип израз на избирателна воля са очевидни. На първо място, драстично ще намалее броят на комисиите, т.е. на броячите на гласове. Това ще става автоматично от компютър. Манипулациите в тази част ще е нулева. На второ място, ще се отвори възможност да гласуват хора, които в съответния ден си имат друга работа. Изборите почти винаги са в неделя. Много народ си ходи на село, и понякога не успява да се върне. Доколкото гласуването не се приема за важен въпрос, то се пропуска. Същото става и с хората, които са на почивка, или са извън страната. Изобщо, където и да си, отваряш си смартфона и гласуваш.
   Много е важно да се уточни, че с електронно гласуване със сигурност ще се вдигне делът на гласуващите грамотни и отговорни хора. Дали това не поражда страхове у някого?
   Не е за подценяване и въпросът с обявяването на изборния резултат. Електронното гласуване (ако на някакъв етап стане преобладаващо) предполага почти незабавно обявяване на резултата. Не екзит-полове и социологическа пропаганда. Веднага и почти точен резултат.
   И ето че опряхме до парите. Изборите стават все по-скъпи. Тия предстоящите щели да са 50 милиона лева. Електронното гласуване ще намали тези разходи, а с времето е възможно те да станат и напълно символични – ако този тип гласуване стане всеобщо и единствено.
   Но знаете ли кое е най-опасното в Интернет гласуването? Това е не, че сега ще се въведе, и не че 15% от народа ще пусне така. Опасното е, че ще се отвори път към коренна промяна на демокрацията. Веднъж въведено, е-гласуването ще се разраства и на някакъв етап ще стане доминиращо. И тогава, помислете какво ще стане тогава?
   Ами тогава мнението на народа ще може да се проверява винаги при важни въпроси. Като съществува инфраструктурата, и всеки си има име и парола, то винаги ще може да се активира незабавно електронен референдум по някакъв въпрос. А това, това уважаеми приятели, ще отнеме властта на политиците. Това е най-големият им страх.
   Сега единствената корекция, която избирателите имат, е веднъж на 4 години. Това позволява брутални разминавания между желанията на избирателите и действията на избраните. Случаят с Украйна и нашата позиция по въпроса е очевиден – народът поне на 80% е про-руски настроен. А правителството провежда анти-руска политика. И го прави съвсем спокойно – защото има 4 години мандат. Най-ранната промяна би била през 2018 г.
   Но ако имахме е-гласуване? И ако се свика референдум по въпроса? Каква ще е политиката на България тогава?
   И въпросът не опира само до настоящата русофилска ситуация. Възможно е в други случаи да се гласува и анти-руски. Например ако се направи референдум относно горивния картел на Бойко Борисов и Валентин Златев, тогава народът по същество ще гласува и срещу руско участие в българските далавери.
   Важното е, че народът ще гласува.
   А за политиците е много важно народът да гласува, но възможния минимум пъти. За тях е важно работодателят им да не им ограничава свободата, та да правят каквото си искат.
   Когато (то ще стане със сигурност) Интернет гласуването стане доминиращо, с тази наглост ще бъде свършено. Народът ще решава важните въпроси, и ще носи отговорност за решенията си. Дали винаги тези решения ще са правилни не е ясно. То и сега не е ясно правилни ли са решенията на политиците. Но със сигурност решението ще се взема от този, който носи последствията му. А не от посредник, избран с непоклатим мандат да прави каквото си иска в определен срок.
   Ето затова е големият вой срещу Интернет гласуването! И това е вой не само в България. Навсякъде корумпираните псевдо-демократични елити го саботират и измислят причини да не го въведат. Проблемът не са циганите, които и така, и иначе, ще си продадат гласа. Проблемът са политиците, които се страхуват от избирателите. А електронното гласуване е голям бонус за избирателите. И голяма болка за избраните.
   21-ви век сме, братя българи. Нека не ставаме смешни като отхвърляме прогреса и еволюцията, на базата на бутафорни аргументи! Интернет е бъдещето не само на гласуването, а на почти целия ни живот. Нека не вървим срещу бъдещето си!
  
   Добри Божилов
   30-08-2015 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates