"Националното съгласие" на един политически келеш

Абе, байно ле, като искаш „национално съгласие“, поне с едно „Извинявай“ да беше започнал. Да, бе, пич. Аз също съм част от българската нация и миналата година ти ме обяви за „тъп и грозен“. Та ако ще правим „национално съгласие“ с теб, поне се извини. Извини се на мен, и на още 4 милиона избиратели, дето не само бяхме „тъпи и грозни“, ами и трябваше да търпим нахалството на „красивите и интелигентните“ цяла година по улиците. Красиви и интелигентни, които ти, байно ле, обяви за такива…

Но май съм много емоционален. Поставям лични чувства на първо място, а те могат да се потиснат. Нека гледаме националния интерес. Зарежи. Може да не се извиняваш, ако много ще те заболи. Дай по същество…

Та, байно, вземи малко завой към Русия направи. Нали искаш „национално съгласие“. Ами 80% от народа сме русофили. Дори придворната ви социологическа агенция „Алфа Рисърч“ ни измери на 54%. Ами като толкова народ е с Русия, вие в управлението какво се държите като „ястреби“ и ни правите най-русофобската държава в Европа? Нали „национално съгласие“ искаш? Ами това съгласие не означава ли преди всичко избраните да са в съгласие с избирателите. Ние сме избирателите. Ние сме повечето русофили. Значи и вие трябва да бъдете русофили. Или най-малкото – поне не бъдете русофоби и „ястреби“. Какво „национално съгласите“, като вие плюете право в лицето на народа и сте подчинили държавата на външни интереси, които са в коренно противоречие със собствените ни интереси?

Ама, зарежи външната политика. Дай да погледнем вътрешната. Ами, байно, има национално съгласие по въпроса да се изгонят фотоволтаиците и американските централи. Никой не ги ще. Освен самите те се щат сами себе си, защото правят кеш. Кеш на наш гръб. Първото дето направихте като свалихте Орешарски, беше да отмените таксата върху фотоволтаиците. А второто – да вдигнете цената на тока. Е това ли ви е „националното съгласие“? Всички да сме съгласни да плащаме на обръчите ви от фирми, дето са се закачили за енергетиката и доят. Общи приказки – енергийна реформа била нужна. То вярно е нужна, и то брутална реформа. Трябва да се изгонят паразитите от енергетиката. Ама вие веднага щом подушихте власт, спряхте дори плахата реформа на миналото правителство. И сега под „реформа“ очевидно разбирате токът да поскъпне достатъчно, та да покрие всички нужди на всички паразити.

Но то дори тук сте прости и глупави. Не се сещате, че като вдигнете цената на тока, спада потреблението. И парите пак не стигат. Това не е продуктивна политика. Това не е „реформа“, а е още затъване. Правилната реформа е цените да падат, което да вдигне потреблението, а НЕК да работи на печалба, защото фотоволтаиците и американските кърлежи са изгонени.

Шенген. Новата магическа дума. В тия 25 години преход все с такива думи ни дрогират. Често дори успешно. Някаква виртуална конструкция се измисля, която да се превърне в национална цел, и да замени хляба и работните места. И следваме ли следваме тая цел, като я постигнем – Раят слиза на Земята.

Шенген е един грандиозен балон. Българските граждани (дори циганите) имат право съвсем свободно да пътуват в Европа. Шенген има значение само и единствено за нелегално пребиваващите, които при липса на граница, могат да минат без документи. С или без Шенген, България няма да усети никаква разлика. Ако сами решим въпроса с бежанците, т.е. с оградата по турската граница, Шенген изобщо не ни засяга. Това е периферен проблем, без никаква стойност. Нещо повече, в дългосрочен план Шенген може дори да ни навреди, защото в Западна Европа има далеч повече бежанци и нелегални имигранти, които може да нахлуят тук. Шенген просто не е проблем. Той е една дъвка, която Европа да дъвчи и да си намира повод да пише доклади.

Еврозоната. Другата магия. Давайте да влизаме във валутен съюз, който е дълбоко задлъжнял и продължава да затъва. За какво ни е това евро, дето го печатат неограничено, та да прикрият фалитите на около 70% от членовете на Еврозоната? Защо да се набутваме? Ми то обратното трябва да правим. Трябва да развържем лева от еврото, и той ще тръгне да поскъпва. Мислите ли че греша? Ами Швейцария го направи, след като дълго време държа фиксиран курс. Но им писна. Еврото твърде много се печата. Ако искаме разумна политика, ни трябва лев, вързан към златото, или поне лев развързан от еврото. Ние не печатаме толкова, колкото Европа. Значи няма защо да си обезценяваме валутата, заради печатането на другите. Това е най-малкото, дето трябва да направим. Поне да не плащаме чужди сметки чрез внос инфлация.

Ама, байно, ти сигурно не знаеш, нали си прост, та не си чул, че ни определиха и „входна такса“ за Еврозоната. 6 милиарда евро. Най-голямата на глава от населението в Европа. Трябва да дадем тоя кеш под формата на гаранция за спасителните фондове, с които финансират фалиралите. Иначе няма Еврозона. Готов ли си с тия пари, Президенте наш…?

Банков съюз. Фалирала Европа ще ни учи на банки. От 1997 г. насам ние имаме една единствена фалирала банка. И това е единствената банка, която политиците извадиха от контрола на БНБ и направиха недосегаема. Нямаме друга фалирала банка. Българският надзор работи на порядъци по-добре от европейския. Не фалира нито една банка дори след 2008 г., когато в ЕС фалираха ежедневно, а други бяха спасени чрез държавни инжекции за стотици милиарди. При нас нищо не фалира, нямаше никакви инжекции. И сега някакъв „банков съюз“ ще ни учи. То ние трябва да ги учим, бе Плевльо…

А, референдум наесен! Браво! Пряка демокрация… Да припомням ли какво стана с резултата от предния референдум, на който народът с 60:40% реши да се строи АЕЦ „Белене“. Аз лично гласувах „против“, обаче бях впечатлен как народното решение беше денонсирано от ГЕРБ. От една бандитска партия, която нямаше никаква поддръжка и само месец по-късно беше изгонена от властта буквално с „камъни“. Народът решил нещо, и какво от това? Та, Президенте наш, приложете първо вече решеното, после правете нови референдуми…

Мажоритарен вот. ОК. Ясно е, че го правите, за да вдигнете изкуствено сриващия се резултат на ГЕРБ. Но нищо. Направете го. Ама направете и другото – отзоваване на избраните. Да може Радан Кънев като преди изборите казва „Против Бойко“, а след изборите каже „За Бойко“, та да може избирателите му да гласуват пак дали да остане. И същото и за избирателите на Валери Симеонов, Георги Първанов, и всички други политически лъжци, които откраднаха 20% народен вот, за да го подарят на Мутрата-Слънце. Та добре – мажоритарен вот, ако искате и задължително гласуване. Ама дайте да можем и да ви уволняваме, като още в изборната нощ обявявате думите си за „предизборен трик“.  Това няма да го предложиш, нали Плевльо. Защото като си виждаш рейтинга те е страх някой да не отзове и теб…

И нека сме и малко злопаметни, байно. Говориш за „национално съгласие“, а помниш ли какви ги вършеше само преди 1 година? Разделяше народа. Саботираше правителството. Обявяваше го за „олигархично“ (сякаш сегашното е „неолигархично“, но мълчиш). Насъскваше протестъри. Накрая като триумф на собствената ти омраза назначи един от най-свирепите протестъри за служебен премиер. Това ли ти е „националното съгласие“? Да се изплюеш в лицето на всички дето бяха против протеста, против превземането на университети и против блокирането на улици? Поне някой неутрален да беше сложил. А ти – топ протестър. И после той назначи другите протестъри на държавни служби.

Това ли ти е „националното съгласие“? Къде беше то миналата година, когато обичният ти Мутробойко Борисов беше в опозиция? Когато не влизаше в парламента и саботираше работата му? Къде беше, ти байно, да го подканиш да влезе и да работи за „националното съгласие“. Нямаше те.

Е, не се изненадвай ако сега трудно постигнеш твоето си съгласие. Ние с лицемери, лъжци и политически келеши, нямаме работа. Нито с техните началници от мутренски произход.

Да ти кажа ли за какво е доста вероятно „национално съгласие“ да се получи скоро? Ще ти кажа, байно – ще дойде съгласие за това да ви обесим всичките. Продължавайте все така лицемерно, подмолно и лъжовно, и наистина ще обедините народа около една кауза…

Добри Божилов
19-03-2015

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates