Индустрията предаде „нетбуците”

Корпорациите-производители като че ли се уплашиха от успеха на собственото си творение

Концепцията на „нетбука” – малък, евтин и напълно съвместим на стандартния компютър, очевидно ще бъде „предадена” от страна на производителите. След първия Asus EEE PC 700, потребителите бяха приятно изненадани от новия клас продукти и с интерес очакваха следващите подобрени варианти на същата компания и на конкурентите и. Обещанията наистина бяха впечатляващи като стигнаха до идеята за нетбук на цена под 300 долара. Като се отчете, че дори първият пионер на класа беше напълно съвместим с Windows XP, а дори и с преинсталирания Linux можеше да свърши добра работа, то много потребители повярваха, че идва времето на супер мобилната работа с устройство на цената на GSM.

  

Точно тук беше големият коз на „нетбука”. Той идваше на цената на мобилен телефон с възможности за достъп до Интернет, но беше с много по-голям екран, и беше напълно съвместим с нормален компютър. Това вещаеше огромен успех, „захапващ” парчета от пазара на мобилни телефони и на ниско класни лаптопи.

Всичко това обаче е пред провал. И причината е същата, която американски брокер посочи за кризата в САЩ: „алчността е виновна за всичко”…

Корпорациите-производители като че ли се уплашиха от успеха на собственото си творение. Те се усетиха, че нетбуците ще намалят приходите от продажбите на лаптопи. Попритиснаха ги и заводите в Китай и Тайван, които не бяха много доволни да работят на по-малка печалба, в сравнение с производството на лаптоп.

И резултатът е налице. Asus EEE PC се превърна в някакво изключение в света на компютрите. Новите машини вече значително го превъзхождат по възможности, но са и на доста по-висока цена. Т.е. корпорациите вдигнаха класа на нетбуците, превърнаха ги в едни по-малки като размер лаптопи, но в ценовия диапазон на лаптопите. Идеите за под 300 долара отидоха в небитието, а заедно с това и мечтите на много потребители.

В момента на ИТ пазара е налице рядко наблюдаван абсурд – ако си избързал да си купиш нещо, излизаш на печалба. Обикновено е точно обратното, с оглед на бързите промени в технологиите. Но сега онзи купил си Asus EEE PC печели, защото за цена 450-480 лв. си е взел машина, напълно способна да върши всичко, което се очаква от нетбук. Като изключим остатъците по складовете, изборът вече е за машини от 600-650 лв. нагоре, които наистина са много по-добри, но като потребителна стойност не са нищо повече. И на EEE PC можеш да пишеш текстове, да ползваш електронна таблица, електронна поща и да сърфираш в Интернет. Машината се държи перфектно с Windows XP и дори с най-новия офисен пакет Office 2007. Обемът на „твърдия диск”, който реално не е твърд диск, а е SSD, е напълно достатъчен за нормална работа, дори в базовата модификация от 4GB. Eкранът, макар и по-малък, идеално се вписва в потребностите на ХР. Нещо повече – заради по-ограничения си размер, за него се хаби по-малко ток, т.е. батерията издържа повече.

Ето това е необходимото на потребителя. Фактът, че може да разполага с 1GB RAM и с 80 GB диск не му носи нищо допълнително. Въпросният компютър е за работа предимно навън, където няма значими потребности. В офиса си никой няма да седне да работи на тази малка клавиатура и на това 9-10” екранче. Хората имат нужда от бързина и удобство навън. И от цена, която няма да кара някой да се замисли има ли смисъл да я дава, като за същите пари може да си вземе направо лаптоп.

Първият модел на Asus беше едновременно и мобилен телефон (като цена) и лаптоп (като базови функции). Новите модели са нито мобилен телефон, нито лаптоп. Второто защото за същите пари можеш да имаш истински лаптоп. Тази „малка” промяна в концепцията е в състояние да убие продуктовия клас като го влее в лаптопите. Нещо, от което потребителите със сигурност нямат нужда, с оглед на наличното вече изобилие на лаптопи. И доколкото поведението на корпорациите обикновено не е да свалят цени, а да дават нови модели с подобрени функции на същата цена, то можем окончателно да приемем, че вече мобилните и сладки машини ще са над 600 лв. Това е волята на алчността.

Освен ако не продължим да се надяваме, че по-малки компании ще заемат нишата и няма да оставят потребителя без избор… Ако има нещо по-силно от корпорациите, това са китайците… 

Добри Божилов
02.10.2008

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates