СПИН

През 2012 г. авторът на този разказ се събуди и с облекчение установи, че сънят му се отнася за далечното бъдеще и в настоящето няма абсолютно никакви подобни явления... :)

donation

През 2070 г. Американската асоциация на вирусолозите обяви, че СПИН не е заболяване. Това предизвика насмешка. Аргументите на учените бяха, че вече съществуват достатъчно препарати, с които СПИН може да се контролира до живот, и това контролиране да продължава с десетилетия. Следователно не може едно състояние, с което човек свиква и го съпътства през живота му, да се брои за болест. Учените изтъкнаха, че в човешкото тяло непрекъснато има някакви вируси и бактерии, но наличието им не прави човека болен. Според тях, вирусът на СПИН следва да се третира сред подобните безопасни вируси.
Група други учени възрази, че има много заболявания, които са хронични през целия живот, и се контролират с лекарства - подобно на високото кръвно налягане, но на никой не му и минава през ума да обяви, че не са болести. Все пак Асоциацията остана на мнението си, въпреки иронията на научната общност.
През 2080 г. Световната здравна организация, базирайки се на изследванията на Американската асоциация на вирусолозите, обяви че СПИН не е заболяване, а е по-скоро неразположение, което може да се контролира чрез съответните препарати. Изследвания на производителите на препаратите показаха, че животът със СПИН практически не се различава от този без СПИН, стига да се вземат препаратите. Следователно - при липса на разлика, не може да се говори, че със СПИН си болен, а без СПИН си здрав.
През 2090 г. Европейският съюз прие директива, според която се гарантират равни права на заразените със СПИН с правата на тези, които не са заразени. Група депутати гласува против, защото не разбра с какво до преди това е имало някакво неравенство.
През 2100 г. първи болен от СПИН спечели дело срещу държавата за това, че не му осигурява равнопоставеност. Делото беше по повод на отказа на сексуалния партньор на имащия СПИН, да прави секс с него, и отказа на държавата да се намеси и за защити сексуалните права на имащия СПИН. В отговор на съдебното решение, ЕС прокара директива, която задължи страните-членки да приемат мерки срещу предразсъдъците спрямо болните от СПИН. Съюзът прие за безусловна дискриминация на сексуална основа отказът да се прави секс с лице, което е болно от СПИН. След като дори другото лице също да получи СПИН, това не променя живота му значително, то наличието на СПИН не може да се ползва като основание да се отказва секс.
През 2110 г. неправителствени организации на носители на СПИН поискаха да се премахнат всякакви пропагандни материали, които съветват хората да се пазят от вируса на СПИН. Според тях, подобни материали внушават, че СПИН е заболяване и водят до разделителни линии между имащите и нямащите СПИН. В отговор ЕС прие директива, с която забрани ползването на аргумента "СПИН" в брошури и информационни филми, свързани с ползването спринцовки и игли. Огромна глоба заплашваше всеки, който агитирайки са хигиена и стерилност, използваше риска от заразяване със СПИН като аргумент. Съюзът постанови, че като аргументи могат да се ползват само истински заболявания, а не заболявания, които са такива по силата на предразсъдъци.
През 2120 г. ЕС прие директива, с която позволи на заразени със СПИН да влизат в детски градини и училища и да просвещават децата за истината за СПИН, и за това, че това не е заболяване.
През 2130 г. съдът отне родителски права на лица, които казали на децата си, че СПИН е заболяване и е добре човек да се пази от него...
През 2140 г. Съветът за сигурност на ООН наложи санкции на няколко страни, заради отказа им да прекратят практиката да се приемат в болници заразените със СПИН и да се лекуват, сякаш са болни.  Сред наказаните бяха Ватиканът, няколко държави със силно влияние на християнството, както и няколко ислямски страни.
Между 2070 г. и 2150 г. бе отчетен скок от 9000% в акциите на производителите на препарати за поддържане на неразположените със СПИН. Отчетено беше, че този бизнес създава милиони работни места и е важен фактор за глобалния икономически растеж.
През 2012 г. авторът на този разказ се събуди и с облекчение установи, че сънят му се отнася за далечното бъдеще и в настоящето няма абсолютно никакви подобни явления... :)

Добри Божилов
30 юни - 01.07.2012

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates