Милички украинци, не повтаряйте нашата глупост…

   Преди 25 години завесата падна и ни показаха как е на запад. Само пропуснаха да ни кажат, че няма да стане така при нас. Само показаха блясъка, но не и, че той се отнася само до запада и не предстои същото да стане и в Източна Европа. Отчетете това, скъпи мили украинци, и се поучете от нашите грешки и илюзии…

   Моята страна от 8 години вече е член на Европейския съюз. Преди това поне 10 години е в процес на ускорено присъединяване, подпомагано „щедро“ от Европейски фондове. Страната ми 10 години е член на НАТО, а преди това други 10 е в разннобразни партньорства за „мир“, за „сътрудничество“ и пр.

   В момента моята страна е 7,5 милиона души, като през 1989 г., когато започна всичко, беше 9 милиона. Средният ни доход е смехотворен, сравнен с този в Европейския съюз.

   В момента Българската армия е 25 хиляди души, а през 1989 г. беше 120 хиляди. В момента имаме 80 танка. През 1989 г. имахме 2500. Днес имаме всичко на всичко 2 (два) летящи самолета. През 1989 година летящите самолети бяха 200.

   Тогава също ни показаха колко велико е НАТО, колко силни са САЩ, какви армии имат. Само пропуснаха да ни кажат, че не се предвижда нещо подобно за нас. Показаха ни и тази витрина, за да „клъвнем“ на въдицата. После – виждате резултата.

   Скъпи украинци, правете разлика между витрината и предстоящата реалност. Имаше преди време един виц за Бил Гейтс и неговите софтуери. Вие в Украйна сте като нас българите – техничарчета, и знаете що за стока доставя Бил Гейтс. Та вицът беше, че отишъл Бил Гейтс при Свети Петър и му казали да си избира – в Рая или в Ада. В Рая той видял една спокойна идилия, без никакво движение, едни хора лежат по цял ден и се наливат с божествен елей за удоволствие. В Ада видял същото, но там хората не лежали по цял ден, а непрекъснато търсели нещо нов бизнес да правят, да откриват нещо, да се конкурират и състезават. И на Бил Гейтс му харесало повече в Ада. Избрал това и там го пратили. И се озовал сред адските огньове и подхилкващи се демони, доволни че ще го пекат вечно. И попитал: „Ама какво стана, аз като избирах, друго видях…“ Онези му отговорили: „Хаха, видял си бета-версията…“

   Както е известно, Бил Гейтс обича да пуска атрактивни и вълшебни бета-версии на своите софтуери, за да примами потребителите. После оригиналните версии се оказват пълни с бъгове и проблеми. Та така с Бил Гейтс и Ада. Така и с България и Европейския съюз, и с бъдеща Украйна в Европейска интеграция… :)

   Мили украинци, преди да направите своя избор, поне погледнете, че други вече са го правили. И ние – точно като вас, бяхме екзалтирани от свободата и от блясъка на запада. Всички, включително аз, авторът на тази статия, бяхме про-европейци, и про-атлантици. Всички вярвахме, че свободата и демокрацията автоматично носят просперитет, и мислехме, че като гледаме към Западна Европа, и следваме съветите и, ще станем бързо като нея.

   Но вижте ни сега до къде стигнахме. И вижте не само нас – българите. Вижте другите, дето ги сочат като пример. Вижте дори поляците, които в момента са ви „естествен“ съюзник срещу Русия. Та дори най-успелите в Източна Европа (Чехия, Унгария и Полша) са пълен провал. Загубиха милиони население, емигрирало на запад. Икономиката им е пълно посмешище, сравнена със западната. Доходите са в пъти по-ниски. Политическата система е неефективна и глупаво работеща. Елитът е приказно богат, сключил взаимно изгодна сделка със западния елит да дои собствения си народ и да не брани интересите му. Източна Европа е превърната в чист пазар за изсмукване от западните компании. За хората няма работа, където има, е ниско платена. В отчаянието си милиони отиват на запад. Това е обективната истина, скъпи украинци. Това е бъдещето и на Украйна, ако се прилепи към Европейския съюз.

   Нека обаче ви кажа нещо за това, с което най-много ни подлъгаха. И с което подлъгват и вас в момента. Това са митичните фондове на Европейския съюз, които богатите страни давали за бедните, за да станат и те богати. Какви ли не приказки имаше за тези фондове, какви ли не милиарди и реки от злато се очакваха, преди да влезем в ЕС. Но нека ви кажа Истината…

   Европейските фондове са чиста илюзия. Няма такова нещо. На първо място, те са много малък дял собствения брутен вътрешен продукт. Например в момента БВП на България е около 40 милиарда евро годишно. Европейските фондове, които са реално усвоими са под 2 милиарда. Т.е. 5% от БВП. В предприсъединителния период също има фондове, но тогава са още по-малко. Вие сте в началото на предприсъединителния период. Предстоят ви много години на трудни преговори и на съвсем символични фондове.

   Но нека говорим за след присъединяването. Получавате „големите пари“. Идва Раят на Земята…

   Да, ама не… Европейските фондове са направени, за да не бъдат дадени. А не за да бъдат дадени. Европейският съюз има бюджет, в който пише кому колко се полага. Само че не пише, че е задължително да се даде. Така бюджетът отива за изпълнение в Европейската комисия. Тя започва тежки, тромави и сложни процедури по харчене на парите. В резултат на тези процедури, парите фактически не се похарчват. Страните-членки затъват във формални нарушения, обърквания, неспособност да отговорят на все по-сложната документация и процедури. Накрая резултатът е, че ако реално ти дадат 25-30% от това, което ти се полага, трябва да си щастлив. За останалото – обвиняват теб самия за виновен. Ти си корумпиран, неграмотен, не можеш да пишеш проекти, не разбираш европейските приоритети и пр. Т.е. ти си си виновен, че не можеш да вземеш щедро отпуснатите безвъзмездни пари от европейците.

   Всъщност истината е точно обратната – Европа никога не е мислела да дава тези пари. Тя ги е вписала като обещание в бюджета, но с ясното съзнание, че Комисията ще ги спре, чрез бюрокрация и бумащина, и те никога няма да стигнат до теб. И до ден днешен е така – моята мила страна България, все още не може да започне да усвоява полагащите и се пари от ЕС. 8 години след присъединяването. И все още този абсурд е средство единствено за вътрешно политически разправии и взаимни обвинения между власт и опозиция кой колко калпав бил и не можел да усвои евро-парите. Всъщност и едните и другите не могат, защото просто ЕС дори не мисли да ни дава тези пари.

   Заради тази убийствена бюрокрация в Брюксел, по-старите страни-членки са се научили, че трябва да получат позиции в самата бюрокрация, за да имат предимство. И новите взехме да се научаваме. Така като започне съставянето на Европейската комисия, настава такова чудовищно и грозно пазарене, каквото никога в историята не е имало никъде, и няма никъде другаде по света. Дори емблематичният исторически пример с имперската корона на Рим, обявена на търг пред стените на града, бледнее сравнен с това, което става в Брюксел при съставянето на Комисията. Европейският съюз е най-безумното квази-държавно образувание в цялата човешка история. Толкова сложно, толкова объркано и толкова корумпирано, че фактически не може да работи за нищо друго, освен за забогатяването на уредилите се някак в бюрокрацията му чиновници. Начинът, по който Янукович съставя правителството си е символ на прозрачност и честност, сравнен с начина на съставяне на Европейската комисия.

   Но нека се върнем на самата Комисия – страните-членки са се хванали за гушите и става грозна подмолна борба за постове и позиции. В това меле понякога е възможно да извадиш късмет и да ти се падне добра позиция. Например нашата страна при последното формиране на Комисията извади невиждан късмет и нашият – българският еврокомисар, получи важния ресор за бюджета на съюза. Стана нещо като министър на финансите на съюза. Вероятно ще си кажете, че поне когато в бъдеще Украйна извади този късмет, ще е добре. Отделен е въпросът какво ще правите в останалите 9 от 10 случая, когато не извадите късмет. Но в 1 от 10 случая ще сте добре…

   Да, ама не…

   Това, че българка е поела бюджета на ЕС, изобщо не значи, че повече пари ще дойдат за България. Дори обратното. Знаете ли защо? Защото в Брюксел се е образувал наднационален елит, който работи за себе си, и воюва за правата си със страните-членки. И в този елит се издигаш по-бързо, ако си по-голям родоотстъпник и повече демонстрираш, че „не си зависим от национални пристрастия“. Знаете ли защо Кристалина Георгиева (нашата комисарка) се издигна? Защото в предния мандат – като комисар по бедствията и авариите, не даде дори 1 евро помощ за България, която изтърпя бедствия и аварии. Кристалина се доказа като „истински европеец“, който работи за интересите на „общността“, а не за национални интереси. Доказа се, че не е българка, а е европейка. Бюрокрацията я хареса, и при следващата Комисия, получи по-важен ресор (бюджетът). В същото време, докато не даде 1 евро помощ за залети от наводнения български територии, Кристалина даде десетки милиони в помощ на Сърбия, която дори не е член на ЕС. Разбира се, и за Сърбия тези пари са трохи, но е показателно, че тя получи повече, отколкото получи родната страна на комисарката.

   Та, скъпи украинци, подгответе се и за това – един ден може да имате свой комисар в Брюксел. Но той ще бъде комисар на Брюксел, а не комисар на Украйна. И ще бъде по-голям родоотстъпник дори от собствените ви крадливи политици.

   Скъпи украинци, нека ви дам още един интересен пример за евро-атлантическите ценности. Нали помните, че при вас се проведе Европейско първенство по футбол. Преди него, държавата (Янукович) се зае да изтреби бездомните кучета по улиците, за да не се излагате пред света. Направи го, въпреки известна съпротива от Европа.

   В България, скъпи украинци, бездомните кучета имат повече права от хората. Нашето правителство, нашите кметове, не могат да прочистят градовете от тях. Под европейски натиск и със солидни европейско финансиране, тук съществуват лобистки групи, които блокират всеки опит за въвеждане на ред. Европа излива милиони в неправителствени организации, които да гарантират, че бездомните кучета ще си останат по улиците. Тези организации са прокарали дори законови промени през Парламента, които фактически забраняват на кметовете да вземат мерки. Никой кмет не може да реши проблема, псетата са навсякъде. Ако някой тръгне да променя законите, настава невиждан вой, започнват „протести“, заплахи със съд в Европа. И смелчагата свива знамената, а кучетата остават. Скъпи украинци, не знам точно какво е положението с бездомните кучета в Киев, след като свърши Европейското първенство. Но ви гарантирам, че в европейската столица София, те са много повече от в Киев.

   Нека ви кажа обаче и нещо за невижданото икономическо развитие на една страна-членка на ЕС. Нали знаете – и това ви обещават. Като дойдете в Европа, и икономиката много ще се развие, и така ще забогатеете…

   Ала-бала…

   Нищо подобно не се случва. Отворените ни към западните стоки пазари доведоха до пълен банкрут на старата ни индустрия. Единствената рецепта, която ни дадоха, е да закриваме „неефективните“ предприятия. Милиони останаха без работа. Никой не дойде да ни каже как да реформираме тези предприятия, така че да станат ефективни. Просто закривайте.

   Обещаха ни „големи чужди инвестиции“, които щели да развият икономиката. Но такива не дойдоха. 99% от чуждите инвестиции в България са в дейности, насочени към усвояване на вътрешния ни пазар. Западните инвеститори дойдоха и изкупиха водоснабдяването, електрификацията, мобилните оператори, построиха МОЛ-ове и търговски вериги от типа на МЕТРО. Почти няма инвестиции, насочени към създаване на работни места и износ. Така и оцелялата част от някогашната ни икономика всъщност се превърна в обект на доене, а не на развитие.

   Но европейският принос не свършва до тук. България има определени природни дадености за развитие на туризъм. Чисто пазарно, започнаха инвестиции в тази област. И… в момента всичко е блокирано. Знаете ли от какво? От Европа и нейните екологични активисти. Т.е. от специално подготвените шпиц-команди, които се пращат където трябва, за да пречат на всяко икономическо развитие. Да не се създава конкуренция.

   В момента ако на улицата попитате 10 българи какво мислят за строителството по Черноморието, 9 от тях ще ви кажат, че крайбрежието е презастроено от алчни и безскрупулни мутри, които унищожават българската природа.

   Но ако се разходите по крайбрежието, ще видите, че 90% от него е див пущанак – дървета и храсти, поляни и никакви сгради. Презастроено е само около прочутия курорт Слънчев бряг. Всичко друго е пущинак.

   Но виждате ли успеха на западната пропаганда. След години на лъжовни послания от екологични организации, самото българско население е изманипулирано, че природата край морето е унищожена. И самото население е против строителство, т.е. против нова икономика и работни места. Това дължим на екологичните терористи, финансирани от Европа.

   Преди няколко години инвеститори опитаха да развият зимния туризъм. Да направят нови хотели и лифтове в курортите.

   И отново настана чудовищна вълна от протести, блокираха се кръстовища в София, вой до небесата. Проектите спряха.

   Да знаете, скъпи украинци, че България има всичко на всичко 300 километра ски-писти. Австрия, която е по-малка като територия, има 12000 километра ски писти. Но в Австрия няма еко-протести. При нас има тотален еко-блокаж на всяка идея за инвестиции. По ирония на съдбата, парите идват от Европа, т.е. и от Австрия.

   Но дали е случайно всичко това? Или просто парите отиват някъде, така че да спират развитието му, и да не се създава конкуренция? Помислете сами ще искат ли европейците Украйна да ги конкурира в нещо. Помислете дори дали Европа с отворени обятия ще приеме шоколадовите бонбони на Порошенко. Вервайте ми, ще му намерят и на него някакви екологични недостатъци.

   А знаете ли голямата ирония с еколозите, протестиращи срещу изграждането на лифтове? Ами лифтът е екологично съоръжение. То намалява замърсяването в планините, защото ограничава автомобилния трафик. Еколог да протестира срещу лифт е все едно растение да протестира срещу водата, с която го поливат. Но това е Европа. Казваме ви го тия, дето сме я видели вече…

   И накрая – нека завършим с последната надежда – Европа прави всичко това, защото сме и нужни…

   Абсолютна лъжа. Погледнете отношението във Великобритания към българи и румънци. Та те са ни превърнали в чучело за какви ли не обвинения. Отношението към чужденците в Европа е силно негативно, като изобщо не правят разлика дали става дума за граждани на други страни-членки на ЕС. По закон и по сключени договори, всеки гражданин на ЕС е равен на всеки друг. Т.е. не може да се нарича „имигрант“ лице, което е гражданин на друга страна членка. Но ни наричат точно така, хулят ни, искат да ни гонят. Ние сме им взимали работните места, подбивали сме им цените…

   Знаете ли, скъпи украинци, че в Испания безработицата е 25%. Сред младите е 50%. Половината младежи нямат работа. В Италия е същото. Във Франция безработицата расте. Гърция фалира.

   Какво мислите ще е отношението в тези страни към 5-6 милиона украинци, които мигрират на запад? А вие ще мигрирате, повярвайте ми. Моята страна при 9 милиона начално население през 1989 г., до момента има над 1 милион емигранти. Украйна с 45 милиона население, би трябвало да генерира поне 5 милиона души. Гответе се да загубите тези хора като украинци. Гответе се и тези хора да предизвикат омраза към Украйна в западните държави, защото ще конкурират местните работници. А че ще идат, бъдете сигурни. Без икономика и без никакви инвестиции за развитие, хората нямат друг избор.

   Скъпи украинци, не повтаряйте нашата грешка. Вие поне имате избор. През 1989 г. ние нямахме никакъв избор. Европа изглеждаше като единствена възможност, след рухването на социалистическия блок. И тъй като беше бляскава на вид, нямаше как да направим друг избор. Но вие днес имате избор. Светът не е еднополюсен вече. Русия се е възродила и предлага реални ползи, под формата на по-евтини енергийни ресурси, и достъп до собствения си пазар. В Европа никога няма да имате тези пазари, които имахте доскоро в Русия. Когато България загуби руския пазар, това беше в пъти по-голяма загуба от полученото от европейските пазари. Но не е само Русия. Китай, Индия, Бразилия – надигат се нови икономически сили. Просперитетът на една страна вече не зависи само от САЩ и от ЕС, и от тяхната милост. Икономиката може да се развива многопосочно. Скъпи украинци, изберете собствения си патриотизъм, и продайте каквото можете на онзи, който плаща за него. Това е начинът да забогатеете. Дори купувачът да е Путин. Ако иска да купува, продайте му. Не се увличайте по илюзии и празни приказки, с които ви заливат САЩ и Европа. Не забравяйте нещо много важно – вас ви използват в борбата на САЩ с Русия. Това е геополитика. Като престанете да сте нужни, ще ви изоставят. Погледнете историята на всички минали съюзници на САЩ. Не приемейте празните приказки сега, когато сте пионка срещу Русия, за дългосрочен ангажимент.

   Скъпи украинци, не ви казах нещо оптимистично. Но ви казах Истината. Това е Истината. Поучете се от страни като Русия, Индия и Китай, които тръгнаха нагоре, водейки собствена икономическа политика и без да се прилепват към илюзорни съюзи. Поне имате този избор. Ние го нямахме. Сега нашият избор е много по-труден – ние трябва да вземем невъзможното решение да излезем от Европейския съюз. Има такива идеи вече. Но сме толкова здраво и непоклатимо обвързани, че без революция, това не може да стане. Ще трябва да чакаме самия разпад на ЕС, който също не е изключен.

   Вие поне имате избора. Може и странно да изглежда, но Украйна все още е в по-добра позиция от България, погледната дългосрочно. Имате избор, който не сте направили. Мислете…

Добри Божилов
03.01.2015

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates