ГЕРБ-2: Токът пак нагоре от април

Без да спомене и дума за фотоволтаичните олигарси и привилегированите американски централи, шефката на ДКЕВР отново заговори за вдигане на цената на тока. Това щяло да стане от април или юли. Сега, през януари, няма да има увеличение, заяви пред bTV началничката, която спря проверките на американските централи и започна "преговори", които е ясно, че до никъде няма да доведат...

Покачването на цената на тока не е единственият начин да се запълни дупката в НЕК. Искаме да видим дали ще има реформи, обясни Тодорова.

Дълговете на НЕК са над 4 млрд. лв. Компанията не успява да се разплаща с тецовете, а те с мините. Дни преди края на годината избухнаха миньорски стачки заради неразплатени заплати.

"Повишаването на цената зависи от реформите в сектора. Ако нещата останат така, ще има увеличение, но не може да се каже с колко. Моделът в момента не предполага раздвижване на сектора", поясни още Тодорова.

Тя добави, че дружествата спазват сроковете за отчитане, защото са й предоставили декларации за отчетите си. Преди дни премиерът Борисов нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни.

Именно по-дългият срок на отчитане на сметките за ток взривиха обществеността преди 2 г. и доведоха до оставката на първото правителство на Борисов. Тогава политици от ГЕРБ заподозряха, че това е целенасочена атака, в която са използвани ЕРП.

Принципно обаче, е очевидно, че ГЕРБ са проводници на интересите на енергийната мафия. Веднага след като подаде оставка Орешарски, под натиск на Президента, Конституционният съд отмени 20% такса върху зелените централи. След това напълно незаконно бяха сменени част от членовете на ДКЕВР, та да може новите да защитят интереса на американските централи. После се вдигна цената на тока, без всякакви икономически аргументи, а в последните седмици стана ясно и, че дори са заведени дела срещу гневните граждани, които хвърлиха яйца срещу комисарите от ДКЕВР.

komentari.com
(ползвани са източници от други медии)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates