Ройтерс: Евросираците, или... Как неолиберализмът убива... Полша - знамето на неолиберализма...

Символът на неолибералните успехи в Източна Европа - Полша, е пред пълен обществен колапс, заради тоталното изсмукване на млади хора от западните държави. В анализ на Ройтерс се посочва, че страната върви към демографска катастрофа и банкрут, защото отворените пазари водят до обезкървяването и. Полша е символът на "шоковата терапия" и се сочи като пример за успешни "пазарни реформи". Тя освен това е и силна католическа страна с мощен консерватизъм, забранени аборти и добре раждаемост. Но въпреки това - ЕС я обезкървява и убива. Полша показва какво предстои на цяла Източна Европа, след необмислените, емоционални и често - инспирирани от външна резидентура, промени...

Какво са евросираците, или за демографската криза в Полша след масовата емиграция

"Оставам тук!" - това гласи покрит с мръсотия надпис на влак в Ополе, Югозападна Полша. Той е бил част от кампания, която да окуражи младото население в региона да не емигрира в чужбина. Кампанията била неуспешна, разказва агенция "Ройтерс".

През десетте години след присъединяването на Полша в ЕС 1.2 милиона поляци емигрират, а страната отчита икономическите и социалните последици. Въпреки че поляците помогнаха за решаването на демографските проблеми със застаряващото население в страни като Германия и Великобритания, в самата Полша има криза с населението.

Емигриралите са предимно млади и икономически активни хора. За известно време милиардите, изпратени обратно, помагат на икономиката. През 2009 г. тези средства възлизат на около 2% от Брутния вътрешен продукт и до известна степен помогнаха на Полша да не изпадне в рецесия. Сумите обаче намаляват, защото мнозина поляци решават да се установят за постоянно в чужбина.

Субсидиран пенсионен фонд

В резултат на това социалната система в Полша се пропуква. През 2015 г. държавата ще изразходи близо една трета от бюджета си за да субсидира пенсионния фонд. Този дял се очаква да се увеличи със застаряването на населението.

Прогнозите сочат, че през следващите 25 години Полша ще изгуби близо 3 милиона души от населението, отчасти заради миграция и защото при жените, които напускат страната, вероятността да родят деца е по-голяма отколкото при тези, които остават.

В региона на Ополе, откъдето емигрират около 10-15% от населението (най-висок дял), компаниите не могат да намерят работници в строителния сектор, охранители, хигиенисти, продавачи.

Едно от решенията би могло да се приемат имигранти от другаде, например от съседна Украйна. Имигрантите в Полша са по-малко от 1% от населението, отбелязва "Ройтерс".

Въпреки че за компаниите е трудно да намерят служители, безработицата в страната остава висока – 11.3%, тъй като предлаганите места са нископлатени и за ниско квалифицирани работници. "Затова призивите за приемане на повече имигранти стават политически рисковани", смята Марта Ярошевич от Центъра за източни изследвания. "Политиците не искат да говорят за това, тъй като избирателите смятат, че не можем да си позволим имигранти", допълва тя.

Подобни проблеми има във всички бивши комунистически държави, членки на ЕС. В България например се очаква населението на намалее с една четвърт до 2060 г. И там миграцията е голям фактор.

Евросираци

Намаляващото население в Полша създава и социални проблеми, обяснява Александра Валас, председател на Центъра за социални проучвания в Ополе. През 2013 г. в региона е имало около 10 000 евросираци – деца с един или двама родители, работещи в чужбина. От 2008 г. те са се увеличили с 8%. Около 1000 възрастни хора са изоставени от своите наследници, емигрирали в чужбина. Според Валас това ще стана още по-голям проблем в бъдеще, когато населението застарява.

Павел Ландвойтович, семеен консултант в Ополе, който е и католически свещеник, казва, че работата в чужбина се е превърнала в проблем за около 60% от случаите, с които той се сблъсква. "Виждал съм традиционни семейства от много поколения, които се сриват заради емиграцията и повече никога не се възстановяват", казва той.

Халина, която е фризьорка от Ополе, твърди, че семейството й живее по-добре, защото през последните две десетилетия съпругът й работи като строителен работник в Берлин. Тя обаче допълва, че без съмнение това е създало напрежение помежду им. "Трябваше да бъда едновременно майка и баща на децата си, а синът ми имаше период, в който мразеше баща си, защото го нямаше", обяснява Халина.

Полското правителство предлага насоки за емигранти, които обмислят да се върнат. Бившият премиер Доналд Туск имаше планове да привлече много имигранти с данъчни облекчения и изгодни кредити, но тези планове така и не се реализираха. Доналд Туск вече е председател на Европейския съвет и работи в Брюксел.

Според експерти, цитирани от "Ройтерс" тенденцията за емиграция от Полша няма как да бъде обърната, докато заплатите в други части на Европа остават значително по-високи. Според проучвания едва половината от полските емигранти планират да се врънат. От 2004 г. около 70 000 поляци имат британски или германски паспорти. "Нека сме реалисти. Те няма да се върнат. Може би само за да бъдат погребани", казва Яцек Суски, директор на бюрото по труда в Ополе.

Източник: Ройтерс, Дневник (с редакции)

П.П. Случващото се в Полша е пример за известното в науката като "сливане на неравностойни системи". Когато се слеят две доста различни системи, обикновено едната бива напълно унищожена - по-слабата. Неолибералният модел пропагандира, че именно пълното отваряне на всичко е най-добрата реформа. Отварянето на всички пазари води до фактическа ликвидация на по-слабите от тях. Процесите са не само в Източна Европа, а и например между селата и градовете в Западна. По селата не остава никой, държавата се съсредоточава в 2-3 големи града - напр. Великобритания и Лондон, който е 30% от икономиката, с тенденция нагоре.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates