ГЕРБ връща данъка върху лихвите!

В опит да изпълни всички розови сънища на европейската левица, ГЕРБ реши да върне данъка върху лихвите, както и да въведе данък върху финансовите транзакции. Тези привидно облагания на "богатите", всъщност биха ударили основно най-бедните, които нямат ресурса от адвокати и счетоводители да намерят пролуките в закона. Така след като се закани да вдигне здравната такса на пенсионерите, сега ГЕРБ се гласи да ги удари и по друга линия - лихвите по влогове, от които си допълват пенсиите.

Според бюджетния мозък на ГЕРБ Менда Стоянова, данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г.

Налогът беше въведен в началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година на 8%, като се предвиждаше догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а през следващите 2 години да отпадне напълно.

Според икономистите на ГЕРБ идеята на данъка е да бъде засилена инвестиционната активност на хората, при постоянно нарастващите се суми в депозити в банките.

"Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях", коментира Стоянова.

Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета. По думите й КТБ е допълнителен аргумент за това.

Няма причина да освободим само този доход от облагане, допълни Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните приходни пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лева. От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51,9 млн. лева.

Причината за ниската събираемост от данъка е, че банките преобразуваха част от депозитите в текущи влогове с високи лихви и по този начин предлагат на клиентите си необлагаеми продукти.

Друга идея на правителството е данък банкови транзакции. С него ще се облагат всички сделки с ценни книжа - акции и облигации.
По повод новата идея на крайната левица в лицето на ГЕРБ, във Фейсбук тръгна следната шега:

Задача за мислещите се за десни избиратели:

Партия 1 намалява таксите за посещение при лекар и намалява данъците върху лихвите.

Партия 2 увеличава таксите за посещение при лекар и увеличава данъците върху лихвите.

Ако оценяваме партиите само по тези 2 показателя, коя е лявата и коя е дясната?

komentari.com
21-11-2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates