Казусът с “.bg” става политически

Очаква се и далеч по-влиятелни формации от Българската Интернет Партия да се включат в борбата за по-разумни цени
  

От години в българския Интернет се води една безнадеждна битка между Регистър.бг – от една страна, и всички останали – от друга, свързана с цената на регистрация на домейн в областта .bg. Общо взето „какво ли не се опита”, а каузата постави от едната страна на барикадата и хора, които иначе трудно се гледат. Всъщност „работата” е пределно ясна. От Регистър.бг трупат сладки монополни печалби, и доколкото монополът им зависи от външни за България фактори, просто „отсвирват” всички протести и продължават да си „цоцат”. Не ги интересува общественото мнение. Няма значение, че почти всички в Интернет ги мразят и по форумите е пълно с псувни по техен адрес. Важното е паричките да текат.

Подобно неглижиране на въпроса обаче не го решава, а единствено го трансформира в друг вид въпрос. Така опитите да се промени ситуацията минаха през всякакви схеми, и отскоро – което беше неизбежно да стане, станаха и част от политиката.

Новоучредяващата се Българска Интернет Партия предложи правителството да въведе пределна цена за регистрация на адрес в областта .bg. Мярката е напълно непазарна, но доколкото в областта на bg-домейните пазар не съществува, а има монопол, тя е обоснована. По същия начин наскоро Европейската комисия административно намали цените на роуминга, които бяха поддържани неестествено високи от GSM-операторите.

Предложението на БИП е цената на .bg да се ограничи като до нива не по-високи от два пъти цената на .com.

В настоящия момент има доста разнообразни цени на подобен тип домейни. Американският .us е практически изравнен с .com. Канадският .ca е на нива горе-долу колкото се предлага за .bg – 2 пъти по цената на .com. Някъде там е и германският .de. Ако обаче искате японски .jp, ще трябва да се бръкнете с почти 200 лв. Всички посочени цени са на база на регистрации, достъпни през български дилър.

Очевидно, от гледна точка на цялостния интерес от развитие на българския Интернет, и от гледна точка на потребителите, е добре да се черпи от най-либералния опит – този на САЩ. Неестествено е такова нещо като елементарна регистрация на име да струва купища пари и някой да паразитира върху нещо, без да прави нищо по него. Все пак обаче, идеята .bg да се изравни с .com по американски модел е почти невъзможна в България. Поради тази причина наистина най-разумно изглежда следващото стъпало – 2х. Това би била значителна промяна, в сравнение с настоящото положение, когато цената е около 5 пъти по-висока от тази на .com.

Може би, мнозина ще погледнат с ирония на поредната идея за разчупване на непробиваемия бункер на Регистър.бг. В случая обаче е налице наистина сериозна възможност по 2 причини:

От една страна, изцяло е сменен подходът към проблема. Всички досегашни опити имаха една обща слабост – те бяха различни варианти за премахване на монопола на Регистър.бг. Т.е. „някак си” да се създаде конкуренция и тя да свали цените. Това обаче не е възможно, защото монополът се пази много лесно – достатъчно е собственикът да спазва правилата на международните институции, и никой не може да го измести. Моделът, който предлага БИП, е обратен – да се признае неизбежността на монопола, и спрямо него да се действа като към такъв. Т.е. да се приложат разработените по цял свят методи за регулация на монополи. Един от тези методи е именно принудителното намаляване на цените. Това е практика дори в най-либералните икономики, защото е доказано, че обществено безотговорните монополи са по-вредни за гражданите, отколкото е вредата от правителствена намеса в икономиката.

От друга страна, шансът е по-голям, заради сериозния електорален ресурс, който представлява групата недоволна от случващото се. Тя може да привлече и по-влиятелни от БИП партии, които вече имат позиции в парламента.

В тази група влиза всеки един собственик на име.bg, който всяка година се дразни като му пристигне фактурата за подновяване. Допълнително към казуса са пристрастни голям брой Интернет-потребители, които са възмутени от базпардонното отношение на Регистър.бг. Всички тези хора са няколко десетки хиляди и такава бройка сама по себе си е силно политически атрактивна.

От чисто идеологическа гледна точка, регулирането на монополни цени е „дясна” мярка, защото монопол, раздуващ цени се намира по-наляво като обективна реалност от административно определените цени.

И в момента, в България има държавно регулирани цени, и те не пречат на свободния пазар. Дори му помагат. Такива са цените на основните енергоносители и на водата, които оставени без контрол, могат да скочат в пъти. Просто е ясно, че подобни монополи не могат да работят в свободен пазар. Защото този пазар реално не би бил свободен, а би бил техен.

Утвърдената световна практика на регулация на монополите спокойно може да се пренесе и при .bg. От подобна мярка няма да пострадат потребителите, защото дори при намалени печалби, на монопола му е изгодно да продължи да предлага услугата. Регистрацията на домейни е чисто техническа операция, в която няма специално ноу-хау, нито се очакват някакви сериозни технологични промени скоро. Т.е. това е бизнес със статичен характер, който може да работи и при 1000% печалба, може да работи и при 1%.

Разбира се, малко мегаломанско изглежда въпросът с българския домейн да се превръща в политически. Но това е неизбежно в ситуация на краткосрочен егоизъм на доставчика и пълно неглижиране на всички други интереси, освен на неговия собствен. Всякакви такива поведения водят до очаквания за реакция от страна на държавата. Те създават и избиратели, които искат от своите политици да „направят нещо”. Това неминуемо довежда и до отговор от страна на политиците.

Въпросът не опира само до .bg. Но този случай е на път да се превърне в поредния от серия такива, които могат разумно и разбрано да се решат и без участие на държавата, но в крайна сметка именно тя ги решава. Заради елементарната неспособност на някои хора да правят компромиси. 

Добри Божилов
25.02.2008

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates