Отвореният код отново обърка администрацията

Николай Василев изслуша много приказки за алтернативи и накрая – препоръка все пак да купи лицензи от „Майкрософт”
  

По-объркан, отколкото преди събитието, излезе министърът на държавната администрация Николай Василев от поредния форум за лобиране в полза на софтуера с отворен код. Оценката е лично негова и беше изказана в края на мероприятие, ознаменувано с уникалния за България престой на министър през цялото време. Стандартната практика е височайшата особа да дойде в първите 15 минути, да си прочете словото и да си тръгне, оставяйки експертите да запълнят времето с общи приказки. Този път обаче Василев остана лично да изслуша общите приказки.

Като цяло оценката на министъра в най-кратък вид илюстрира философията не само на това, а и на всички рекламни форуми на отворения код от последните 5-6 години. Схемата е една и съща – събират се някакви хора, говорят за необходимост от промени, критикува се поредния договор с „Майкрософт”, дават се неубедителни и доста откъслечни примери от чужбина, и накрая се казва „хайде да правим нещо”. Но липсва най-важното – какво точно да правим и какво решение конкретно се предлага, в замяна на икономията на парите за 60 хиляди лиценза на Windows/Office.

Практически никой не отговори на въпроса на Василев колко ще струва миграцията на цялата администрация към отворен код, колко ще струва поддръжката, както и обучението на чиновниците. Самият Василев посочи, че от 20 години работи на компютър и друго освен технологии на „Майкрософт” не е ползвал. Справял се добре с тях, но нямал представа какво е „Линукс” и какви са алтернативите. Заяви и, че лично него това не го интересува, защото компютърът му трябва за работа и, за да се развива в областта на икономиката, а не за да става ИТ специалист. Отговор обаче не се появи.

Вместо това имаше няколко патетични слова за ползата от отворения код. Най-професионално беше това на най-популярния доскоро фен на отворения код - Йовко Ламбрев, който от известно време е служител на IBM. От него за пореден път стана ясно колко велика компания е IBM и как е въпрос на гордост и чест да работиш за нея. Посочено беше, че компанията твърдо стои зад решенията с отворен код и има референции от успешни проекти в държавни администрации в чужбина. Конкретно предложение и цена на алтернатива на готвената държавна поръчка за 60-те хиляди MS-лиценза обаче не се чуха. Вместо това един дребен общински чиновник от Пещера беше наречен „истински лидер”, заради това че със зъби и нокти се борел за въвеждането на отворен код. Такива „лидери”, според Ламбрев, са и самите фенове на отворения код, които в миналите години, въпреки безпаричието, направили много за развитието на технологията, включително за превода и.

Вероятно най-силният пропаганден момент трябваше да стане примерът с община Пещера. Там, с подкрепата на проект на ООН, чиновниците са обучени да ползват продукти с отворен код. Специалистът им по ИТ поддръжка пък е проявил личен ентусиазъм да направи сайт на общината с отворен код. Въведени са основни елементи на електронното правителство, които се състоят в публикуване на общински решения на уеб-страницата, както и с елементарни форми на комуникация.

Като цяло, като се отчете, че общината не е плащала нищо, освен заплатата на служителя, успехите са безусловни. Остава обаче въпросът какво би станало с цялата конструкция, ако въпросният ентусиаст реши да напусне. В типичния пример с отворен код в такива случаи, всичко пропада.

Не тази опасност обаче се оказа „гвоздеят” на участието на въпросния човек. След въпросното представяне, впечатлен от успеха, министърът запита колко от служителите на община Пещера в момента продължават да ползват продуктите с отворен код. Отговорът беше: 0. Единственият ползващ ги се оказа въпросният ИТ специалист. Другите – независимо, че са обучени, предпочели да си ползват предоставените от министерството на ДА, продукти на „Майкрософт”. Чиновникът обяви за виновно за това самото министерство, което раздавало безплатни лицензи. Ако тях ги нямало, служителите щели да бъдат принудени да ползват новите си познания. Във въздуха остана само предположението дали в този случай отново няма да се ползва Windows, но вече пиратски.

Николай Василев остана изненадан от провала на най-силния пример за въвеждане на отворен код в администрацията. Той бил очаквал поне 40 от 70-те служители в Пещера да ползват и да се мисли защо не го правят и останалите.

Като цяло, основната теза на лобирането, макар и неизказана съвсем пряко, беше че „не е работа на бизнеса да препоръчва решения на администрацията, а трябва тя да извади пари и да финансира някакви проекти”. На база на тях постепенно да се тръгне към промяна.

Подобна супер-социалистическа теза беше отхвърлена от дошлия от чужбина представител на „Майкрософт”. Според него комерсиалните решения се налагат заради качествата си и работата, която вършат, а не по волята на държавната администрация.

Оформянето на събитието окончателно като фарс стана с помощта на няколко пиперливи теми, които отвлякоха вниманието в съвсем странична посока. Министър Василев беше подхванат на тема „непочтени ИТ търгове”, която за малко да се превърне в основна. В самото начало на събирането пък се проведе демонстративно подписване на договори по проекти за изграждане на електронното правителство. Почти нищо в тях няма връзка с отворения код и защо точно на такава дискусия трябваше да се направи церемонията не стана ясно.

Към края на дискусията пък самият Василев се скара на „Майкрософт” за това, че не си правели добър PR и не обяснявали защо технологиите им нямат алтернатива. Така той публично се превръщал в техен адвокат и го обвинявали в корупция.

След това „натриване на сол” той отново се обърна към другото крило и попита какво в крайна сметка да прави с търга за 60-те хиляди лиценза, може ли да го спре и как да се осигури работещ софтуер на администрацията. Не получи окуражаване в тази посока дори от най-върлите линуксари. Вместо това му беше предложено да не сключва договор за наем, а да купи лицензите, за да се решал въпросът веднъж завинаги. Министърът одобри идеята, която ако се случи, ще вкара в джобовете на Бил Гейтс 3-4 пъти повече пари за 3-4 пъти по-малко време, защото сделката ще е съвсем друга, няма да е абонаментна и ще струва повече. Ако това стане, ще излезе, че „Майкрософт” са дошли на събитието, за да опазят една готвена сделка, а си тръгват с 3-4 пъти по-голяма…

Разбира се, това е само хипотетична вероятност, защото Василев има определен бюджет за подобни сделки и няма как да вкара в него многократно по-голям разход.

В крайна сметка представителите на обществото на отворения код останаха гневно-доволни от това, че някой им обръща внимание. Това било добро начало и до 1-2 месеца трябвало да има продължение. Като се отчете разочарованието на министъра обаче, едва ли скоро ще има подобно мероприятие с негово пълноценно участие.

Общественият интерес като цяло остана напълно загърбен от всички в дискусията. Никой не постави на сериозно обсъждане основните въпроси около отворения код, свързани с общата цена на притежание, разходите по миграция, поддръжката, перспективите за развитие. Никой не предложи и конкретен заместител на всесилната комбинация Windows-Office. Никой не се замисли и над най-важния в момента в администрацията въпрос – липсата на достатъчно ИТ кадри, поради ниските заплати. Без хора е трудно да се поддържат дори настоящите елементарни майкрософтски конфигурации, а какво остава да се прави миграция към нови платформи и да се обучава персонал. Заради липсата на политика към специални заплати за ИТ чиновниците, администрацията практически не може да задържи качествени инженери, защото възнагражденията в частния сектор са 4-5 пъти по-високи. Това засяга не само въпроса с въвеждането на отворен код, а и други далеч по-важни теми – като електронното правителство. Разбира се, подобно нещо едва ли интересува някой, който просто иска държавата да похарчи някакви пари в област, която на него му е интересна, за да се види „какво ще стане”.

Така в крайна сметка се получи класика: Събрахме се, побъбрихме, похапнахме и се разбрахме скоро да повторим… 

Добри Божилов, 03.12.2007

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates