Полша иска 500 млн. компенсации за ябълките, България плаща 7 млн. от тях

Полша е поискала от ЕС 500 милиона евро компенсации за спрения износ на плодове за Русия. Това ще рече, че всеки европеец трябва да плати по 1 евро на поляците, т.е. частта на България ще е около 7 милиона евро. Според полския земеделски министър "не можело полските фермери да обират всички негативи от санкциите" и затова искат компенсации от Брюксел.

Прочети...

!!!!!!!: Бареков се отказва от изборите!

Николай Бареков най-вероятно ще се откаже изобщо от участие в изборите. Такова мнение споделят някои наблюдатели. Това е причината за вчерашния очаквано-неочакван въртел на „новия Яне Янев“, който дни след като съкруши Бойко Борисов с документ за кокаиновото му минало, се извъртя и стана съюзник на ГЕРБ. Вчера на специална среща новият политик лично се извини на президента Плевнелиев за сигналите, които е подавал срещу него в прокуратурата. Ден преди това пък Бареков се извъртя и по въпроса за 3,5 милиардната актуализация на бюджета, с която ГЕРБ и ДПС искат да спасят милионерите в КТБ. Въпреки че осигури впечатляваща агитка на самия протест срещу актуализацията, след това Бареков я подкрепи на срещата при президента.

Прочети...

Кой ще спасява западните кредитори, ако руските банки под санкции спрат да плащат?

Между другото, западът клати доста усилено собствената си финансова система. Ако напълно се блокира възможността на руските банки да се рефинансират, то те ще спрат да се рефинансират, и няма да си платят дълговете. Тия дългове - ако ги държат други руски кредитори, ще се уредят някак, в рамките на самата Русия. Путин ще ги събере и ще ги накара да се разберат, докато трае кризата. Но ако са изсмукани от капиталовите пазари, т.е. държат ги западни инвеститори, то западът взривява бомба на собствен терен. Ако наистина руските банки трябва да рефинансират 680 милиарда долара, представете си каква дупка в балансите на западните банки зейва като не ги рефинансират. Кой ще ги плаща тия пари? Кой ще спасява западните банки? Имат ли руските банки, дето от западната гледна точка, ще бъдат "фалирали", някакви активи в самите западни страни, които да покрият тази "дупка"?

Прочети...

Прогноза: България в края на втория мандат на ГЕРБ

За който иска от сега да знае бъдещето, да му кажа какво ще е България след втория мандат на ГЕРБ:

1.Фискалният резерв ще е отново на 3 милиарда.
2.Държавният дълг ще е скочил от 20 на 40% от БВП минимум.
3.Намалелите наполовина фирми през първия мандат, ще намалеят още наполовина, т.е. ще бъдат 1/4 от тия през 2009.

Прочети...

ГЕРБ и ДПС мобилизираха треторазряден еврочиновник да им оправдава милиардите, дето ще крадат

Във финален опит да увлекат държавата в 3,5 милиарда нов дълг, ГЕРБ и ДПС активираха и европейските си връзки. Не става дума за кой знае какви връзки, доколкото комисар, вицекомисар или виден евродепутат не се е изказал. Уредиха си директор на генерална дирекция – т.е. третото ниво след комисар и вицекомисар. Но все пак, европейски чиновник, под натиска очевидно на лобито на ЕНП и на „либералите“, пусна в подходящия момент писмо, с което изразява „безспокойство“ относно изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Писмото се появи точно насред уикенда, в който Йордан Цонев и Бойко Борисов се чудят как да оправдаят пред обществото уговорения вече грабеж. Има известен риск и грабежът да не стане, защото Бойко е много страхлив на тема „рейтинг“, а българските граждани са много чувствителни на тема „милионери и милиони в КТБ“.

Прочети...

Сделката е сключена! В понеделник гласуват целия бюджет...

Точно както и се очакваше, ГЕРБ и ДПС намериха схема, по която да актуализират бюджета. ГЕРБ ще влязат в зала и ще осигурят кворум, под благовидния предлог да се „спаси здравеопазването“. Депутатите от ГЕРБ обаче ще бъдат повече от обещания от Бойко минимум – колкото да се върже кворумът. Те ще бъдат толкова, че заедно с ДПС да имат повече от БСП. Така, след като мине бюджетът на НЗОК, ще прокарат и общия бюджет, т.е. общо 3,5 милиарда лева нов дълг. За сравнение – парите за НЗОК са само 225 милиона, т.е. вижда се разликата между благовидния повод и реалната далавера.

Прочети...

Планът за изборите - АБВ и АТАКА горят, Бареков и НФСБ на ръба - за да играят удобна опозиция

Планът за връщане на Бойко Борисов изтече. Основна задача на служебното правителство ще бъде да не позволи на АБВ и АТАКА да прескочат 4%. Така мнозинството на ГЕРБ, заедно със сателитите им, става гарантирано, а опозицията - само в лицето на БСП, ще бъде безсилна. Чрез АБВ, левицата ще загуби около 3%, а чрез АТАКА гербофобите като цяло губят други 3%.

Прочети...

Плевнелиев с правителство от "ястреби", ще прави реванш и "кървави избори"...

От очертаващите се имена за членове на служебното правителство можем да направим извода, че Плевнелиев (или по-точно Бойко) готви доста реваншистко служебно правителство. Очевидно ще се правят буквално "кървави" избори, след като този преходен кабинет се напълва с откровени сини талибани, фенове на ГЕРБ и протестъри. Онова, което видяхме предния път, и което дори то изглеждаше доста герберско (особено с МВР и със запазената местна администрация) ще ни се стори сега направо символ на свободата и независимостта. По принцип служебното правителство би трябвало да е някакъв еквивалент на всеобща коалиция - с участие на експерти от всички партии, така че самото правителство да не влияе на изборите.

Прочети...

ГЕРБ и ДПС подписват с американци сделка за $5 млрд.

Въпреки вътрешна съпротива от страна на БСП, правителството, което в последните си дни се изживява като такова на ГЕРБ и ДПС, реши да подпише сделка за $5,3 милиарда за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". От кабинета в оставка се оправдават, че споразумението не значи нищо, и трябва да се препотвърди от следващото правителство. Но ако е така, възниква въпросът защо изобщо се подписва. Най-вероятно е налице консенсус с ГЕРБ, които взимат властта след броени дни, а след изборите се гласят да управляват и цял мандат. Те искат да строят този безумно скъп блок, а сегашното правителство им обира част от обществените негативи, свързани с високата цена.

Прочети...

Токът скача рязко, Плевнелиев и Прокопиев отмениха таксата за зелените енергетици

Под натиска на Росен Плевнелиев и на енергийната мафия, Конституционният съд отмени 20%-та такса върху "зелената енергия". Веднага след като стана ясно, че правителството на Орешарски си отива, и идва служебното правителство на Плевнелиев, и съдът се разбърза да реши въпроса. Подобни такси и ограничения има из цяла Европа, и въпреки огромния вой на местните привилегировани енергетици, си стоят. Няма никакво противоречие нито с Конституции, нито с европейските закони.

Прочети...

Страница 14 от 41

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates